Johanes Han: Uslovi Vlade RS neprihvatljivi za EU

Politika

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak sastao se u Trstu sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, a glavna tema susreta bilo je potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici.

Crnadak je istakao da transportna zajednica ima ogroman značaj za BiH i region, kao i da BiH ne želi da budu ugroženi projekti i grant sredstva predviđena za odobravanje Bosni i Hercegovini na Samitu u Trstu.

Ministar spoljnih poslova BiH je naglasio da je protivljenje Vlade Republike Srpske potpisivanju Ugovora nelogično jer “ako je transportna zajednica korisna za Srbiju i za sve zemlje regiona, zašto ne bi bila i za Republiku Srpsku”.

Tokom razgovora, evropski komesar je prenio Crnadku da uslovi koje je postavila Vlada Republike Srpske, koji se odnose na izmjenu teksta Ugovora i na izdavanje garancija da transportna preduzeća neće imati pristup željeznicama u Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja, nisu prihvatljivi za EU.

Vlada Republike Srpske prihvata Nacrt ugovora o osnivanju Transportne zajednice jugoistočne Evrope, ali uslov za to, koji je u zaključcima navela Vlada RS, jeste da “Savjet ministara BiH usvoji zaključak kojim će se utvrditi da u definisanju stavova ispred BiH koji će biti prezentovani u okviru Sekretarijata Transportne zajednice učestvuju tri nadležna ministarstva – državno i dva entitetska.

Cvijanović: Ne protivi se EU!

I pored današnje jasne izjave komesara Johanesa Hana da su za EU naprihvatljivi uslovi koje je postavila Vlada Republike Srpske, a koji se odnose na izmjenu teksta Ugovora o transportnoj zajednici, premijerka RS Željka Cvijanović tvrdi da je to neistina.

-To je naša unutrašnja stvar, tako da uzaludno govore neistinu kako se tome protivi EU, rekla je Cvijanović.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *