SNSD podržava prijedlog HDZ-a za izmjenu Izbornog zakona BiH

Politika

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović razgovarali su danas u Mostaru o aktuelnim političkim pitanjima, te ekonomskoj, ali i jačanju saradnje dviju stranaka.

Kako su saopštili nakon sastanka, saradnja dviju stranaka je na zadovoljavajućem nivou i predstavlja primjer dobre prakse, ali je cilj ojačati je na svim nivoima vlasti i u svim segmentima.

Dodik je poručio da prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH ima podršklu SNSD-a, jer između ostalog, poboljšava poziciju srpskog naroda u FBiH.

“BiH može da opstane jedino na principu da jedan narod drugom narodu ne bira političke predstavnike.Svaki drugi sistem nije moguć”, poručio je Dodik.

Čović je napomenuo da je jedna od tema razgovora bilo i funkcionisanje Vijeća ministara BiH, Parlamenta BiH, te drugih institucija na nižim nivoima vlasti, ali i funkcionisanje Ustavnog suda BiH.

“Zaključili smo da sve institucije u BiH moraju funkcionisati u skladu sa Ustavom BiH, te da je neprihvatljivo bilo kakvo paralelno djelovanje, a u posljednje vrijeme bili smo svjedoci da je takvih radnji ipak bilo”, dodao je Čović.

I Dodik i Čović komentirali su rad Vijeća ministara te postojanje parlamentarne većine.

“Nismo zadovoljni radom Vijeća ministara BiH, odluke se donose na štetu RS.Vidjeli smo to na primjeru Transportne zajednice. Nije RS protiv toga da se usaglasi, ali želimo da odluke koje izlaze iz BiH budu proizvod mehanizma koordinacije. Neće biti ni Upitnika, ni ničega dok se ne uspostavi mehanizam koordinacije”, rekao je Milorad Dodik.

“Evidentno je da nemamo parlamentarnu većinu. Kako doći do novih rješenja? Teško u narednih 12 mjeseci jer nas čeka dosta izazova”, nastavio je Čović.

Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *