Stanić: SDS će uvesti red u sadašnjem sveopštem haosu

Politika

Poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić kritikovao je danas izjavu ministra poljoprivrede Srpske Steva Mirjanića da su podsticaji u Srpskoj gotovo na nivou EU i naveo podatke prema kojima su podsticaji u Srpskoj ubjedljivo manji od onih u EU, ali i u okruženju.

Stanić je rekao novinarima da su u BiH prosječni podsticaji po hektaru 40 evra, u EU 480 evra, u Hrvatskoj 380 evra, a u Srbiji 92 evra.

“U Srpskoj ove godine nema ni podsticajnih sredstava za mehanizaciju, a u Srbiji je procentualno učešće kod kupovine nove mehanizacije 65 odsto, dok je subvencionisanje osiguranja poljoprivrednih proizvoda do 40 odsto”, naveo je Stanić.

On je istakao da će SDS, kada dođe na vlast, uvesti poštovanje zakona o poljoprivredi i strategiju razvoja poljoprivrede, prema kojoj se definisana podsticajna sredstva određuju u visini šest odsto od izvornog iznosa republičkog budžeta, za razliku od danas, kada su izdvajanja za ove namjene 2,2 odsto.

Stanić je naglasio da će SDS “uvesti red i u sadašnjem sveopštem haosu sa državnim zemljištem”, gdje se ogromne površine obrađuju bez koncesione naknade, a postavio je i pitanje resornom ministarstvu – šta se događa sa 1.200 hektara zemljišta “Farmalenda” koji je propao?

Govoreći o najavljenom održavanju Kolegijuma Narodne skupštine Srpske 3. novembra na kojem bi trebalo da bude određen datum održavanja posebne skupštinske sjednice u vezi sa odlukom o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Stanić je dodao da SDS neće učestvovati u promjeni skupštinske odluke o održavanju tog referenduma.

On kaže da postoje svi zakonski uslovi za održavanje referenduma, ali da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odustao od njegovog održavanja jer “sve radi iz dnevno-političkih razloga”.

Stanić tvrdi da SDS više nikad neće dozvoliti da ih SNSD obmane kroz zakazivanje referenduma, a što se tiče rada Suda i Tužilaštva BiH rekao je da su cijelo vrijeme u vrhu VSTS-a bili kadrovi SNSD-a koji su kako kaže dozvolili sve nepravilnosti koje su se dešavale.

“Kukavica odustaje od referenduma. To nije pitanje skupštine, skupština je donijela odluku da se referendum održi i nemojte vi novinari da prebacujete nama u naše dvorište kako ćemo mi glasati. Mi i naši članovi ćemo glasati ako organizuju referendum. Mi se ne razlikujemo od njih po stavu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Svi uslovi postoje da se održi referendum, nikakva podrška opozicije za to im ne treba”, rekao je on.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *