Trash film festival u Gradišci

Kultura

“Trash film festival 2016”, poslije Varaždina i Berlina, od 14. do 16. septembra seli se u Gradišku.

Festival će biti otvoren u 20 časova na Ljetnjoj sceni Kulturnog centra Gradiška, a poslije projekcija nastupiće grupe „Aurora“ i „Riblja čorba“.

– Festival postoji već 11 godina, a u Gradiški ćemo ga prirediti po treći put i to u saradnji sa Udrugom „Trash“ iz Varaždina. Ljubitelji sedme umjetnosti moći će da pogledaju više od 50 kratkih, niskobudžetnih filmova iz cijelog svijeta, čija produkcija košta do 10.000 evra. Projekcija je podijeljena u četiri kategorije: akcija, borilački, naučna fantastika i horor. Selekcija filmova sa 11. „Trash film festivala 2016“, koji je ove godine održan u Varaždinu, biće predstavljena u Maloj sali naše ustanove 15. i 16. septembra od 20 do 22 časa. Gradiška, uz Berlin i Varaždin, jedina u Evropi ima festival ovog tipa. Ulaz na projekcije je besplatan, uz napomenu da filmovi nisu primjereni za osobe mlađe od 16 godina – ističe Miroslav Vuković, umjetnički direktor KC Gradiška.

U svijetu je, prema njegovim riječima, malo ovakvih manifestacija, jer njihov značaj u javnosti još uvijek nije dovoljno prepoznat.

– Autori ovih ostvarenja su na neki način i predstavnici avangarde, novih razmišljanja o kulturi, društvenim kretanjima i umjetnosti. Trajanje ostvarenja je od pet do 20 minuta. U Gradiški smo prošle godine imali dobar odziv publike za ovaj festival, a u organizaciju su uključene sve omladinske organizacije – objašnjava Vuković.

„Gradiška jesen“ 21. septembra

– Za posjetioce KC Gradiška pripremamo i manifestaciju „Gradiška jesen“, koja će biti održana 21. septembra. U okviru kulturnog dijela programa planirane su predstave i izložba koju će prirediti Udruženje likovnih umjetnika naše opštine sa zadnje kolonije. Na ovaj način ujedno će biti obilježena i krsna slava opštine – rekao je Miroslav Vuković.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *