Legenda Holivuda: Zavodio žene, pravio djecu gdje je stigao, preživio pad aviona

Magazin

Jedna od najvećih legendi Holivuda, Klint Istvud sa svojih 87. godina i dalje vrijedno radi na novim filmovima, igra golf i uživa u životu.

Iako je Klint Istvud američki glumac osvojio četiri „Oskara“ kao režiser, javnosti je ipak najpoznatiji po svojim ulogama žestokih momaka i antijunaka još iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Istvud je rođen u San Francisku, Kalifornija, SAD, 31. maja 1930. godine. Sa dvadeset godina, odnosno 1950. godine, primljen je u Univerzitet u Sijetlu, međutim tada ga regrutuju u vojsku. U vojsci je dobio brojna odlikovanja i priznanja među kojima je i „Fort Ord“, a dok je se vraćao sa vikenda koji je proveo kod kuće, avion kojim je putovao srušio se u Tihi okean, sjeverno od San Franciska. Uspio je da izađe iz aviona koji tone, preplivao pet kilometara dok nije došao na sigurno, prošao je bez ozbiljnih povreda i zdravstvenih posljedica.

Godine 1954. on dolazi u Holivud, gdje potpisuje višegodišnji ugovor sa američkim filmskim studijom „Univerzal, gdje počinje da igra male uloge, od samo nekoliko minuta pojavljivanja na ekranu ili čak i manje i to u filmovima B produkcije. Nakon par filmova, otpuštaju ga, a kao razlog se navodi njegov izgled, odnosno prevelika adamova jabučica.

Clint-Eastwood-.jpg

Nakon toga, 1959. godine, igrom slučaja Istvud se zatiče kod prijatelja u Los Anđelesu, u studiju „CBS“, gdje ga je uočio jedan od producenata i ponudio mu ulogu kauboja Raudija, u popularnoj seriji „Sirova koža”, koja je imala čak sedam sezona.

Više priznanja dobio za režiju nego za glumu

Nakon svoje debitanske serije koja je u Americi postigla veliki uspijeh, Klint ostvaruje i svoje prve velike filmske uloge, odnosnu ulogu kauboja u filmovima koje je snimao jedan za drugim, koji su postali poznati kao „dolarska trilogija“: „Za šaku dolara, „Za dolar više i „Dobar, loš, zao. Sva tri filma su odlično prošla postavši veliki hitovi, a najveći proboj je imao „Dobar, loš, zao“ koji je Klinta proslavio kao međunarodnu glumačku filmsku zvijezdu.

D6SjenpMclint-eastwood-3.jpg

Baš u to vrijeme, on zapostavlja glumačku karijeru da bi se oprobao kao režiser, a početkom osamdesetih u četvrtom nastavku filma o “Prljavom Hariju”, dobija glavnu ulogu i postaje jedna od vodećih filmskih zvijezda osamdesetih godina. Dalji razvoj njegove glumačke karijere ide naizmjenično sa njegovom rediteljskom karijerom.

Nakon što je proveo nešto više od deset godina kao glumac, Istvud je želio da se oproba i kao režiser, a zanimljivo je da je tokom svog života više priznanja dobio za režiju nego za glumu. Baveći se glumom, on je polako učio režiserski zanat, posebno obraćajući pažnju na akcione i kaubojske filmove.

Zanimljivo je da su mnogi glumci pokušali da režiraju neke projekte, ali je činjenica da se jedino za Istvuda može reći da je prevazišao sam sebe i da je bolji u ovom poslu čak od nekih uglednijih režiserskih imena Holivuda.

Poznat je po svom vještom režiranju, gde ima sposobnost da smanji vrijeme trajanja filma i da zadrži budžet fima pod kontrolom. Prvi film koji je režirao, bio je “Jeza u noći” 1971. godine. U svojoj karijeri Istvud je režirao više od trideset filmova, uključujući akcione, kaubojske, drame i ratne.

Četvorostruki oskarovac i dobitnik „Legije časti“

Klint Istvud je dobitnik brojnih nagrada, uključujući i nagradu „America now TV“ i “Kenedijevu nagradu “, a dobio je i počasnu titulu na Univerzitetu Južne Kalifornije. 1994. godine dobio je i nagradu za životno djelo, a 2006. godine guverner Kalifornije Arnold Švarceneger i prva dama Marija Šriver uveli su Klinta u Kuću slavnih.

Ovaj vanvremenski režiser dobio je i najviše francusko civilno odlikovanje, odnosno „Legiju časti“ koju mu je dodijelio francuski predsednik Žak Širak 2007. godine, izjavivši da je Istvud “najbolje od Holivuda”, i nazivajući ga “izvandrednim ambasadorom američke kulture u svijetu”.

Privatniživot holivudskog ženskaroša

Klint Istvud važi za jednog od najvećih ženskaroša u Holivudu, pa se tako ne zna tačan broj ljepotica koje su prošle kroz njegov život. Prvi put on staje na ludi kamen sa svoje dvadeset i tri godine, a izabranica mu je bila Megi Džonson.

Vjenčali su se nakon samo šest mjeseci veze, a inače par se upoznao “na slijepo“. Nakon deset godina su se razveli, a Klint dobija svoje prvo dijete, devojčicu Kimber, 1964. godine iz jedne afere sa igračicom. Jako je interesantno da je postojanje prve kćerke Istvuda držano u tajnosti sve do 1989. godine kad je objelodanjeno javnosti.

Nakon kratkog predaha u braku, on se miri sa Megi sa kojom dobija dvoje djece: Kajla, 1968. i Alison, 1972. godine. Megi 1978. godine podnosi zahtjev za razvod, da bi se tek šest godina kasnjie par pravno i zvanično razveo.

Njegova veza sa glumicom Sondrom Lok počela je još 1975. godine, dok su snimali zajednički film, a interesantno je da je i ona tada bila u braku sa Gordonom Andersonom koji je bio homoseksualac. Veza Sondre i Klinta je dugi niz godina provlačena kroz medije, jer su oboje bili u braku, a Sondrin muž i Klint su se dugo sudili zbog imovinskih prava.
Dok je bio u vezi sa Sondrom, Istvud je dobio dvoje djece sa stujardesom Džeklin Rivers. Sina Skota, 1986. i ćerku Ketrin, 1988. godine.

004-clint-eatswwod-theredlist.jpg

Godine 1990. počinje da živi sa glumicom Frančeskom Fišer, koju je upoznao na snimanju filma „Ružičasti kadilak“, i sa kojom u avgustu 1993. godine dobija kćerku Frančesku. Ovo je prva veza koju Isvud završava na lijep i prijateljski način.
Nije mu dugo vremena trebalo da ponovo stane na ludi kamen, pa tako 1996. godine vjenčava se sa trideset i pet godna mlađom glumicom Dinom Ruiz, sa kojom je dobio još jednu kćerku Morgan, 1996. godine, a par se razveo 2013. godine.

Dina je bila ta koja je podnijela zahtjev za razvod braka navodeći kao glavni razlog „nepremostive razlike“ i tražeći puno starateljstvo nad njihovom šesnaestogodišnjom kćerkom.

Činjenice koje niste znali o Klint Istvudu

– Klint je audol, poznat po svojoj velikoj ljubavi prema muzici, – posebno prema džezu.
– Zanimljivo je da je on fitnes fanatik i da nikada nije zapalio cigaretu, osim kao glumac za potrebe snimanja filma.
– Vlasnik je lanca hotela i restorana.
– Strastveni je igrač golfa i posjeduje svoj golf glub „Tehama“.
– Položio je za pilota i ima svoj helikopter, pa kada je velika gužva u saobraćaju, on na svoje odredište putuje helikopterom.
– Osim toga što glumi i režira, on je i kompozitor muzike za filmove.
– Bio je gradonačelnik grada Karmela 1986. godine, gdje je dobio dvogodišnji mandat.
– Odbio je da glumi Džejms Bonda, a takođe je odbio i ulogu Supermena.
– Uspio je čak da spasi jednoj osobi život, kada je na zabavi povodom golf turnira počela da se guši komadom sira.
– Kanal „E!“ u saradnji sa njegovom ženom Dinom je 2012. godine snimio rijaliti šou o Klintovom privatnom životu koji je imao deset epizoda, a zanimljivo je da je sam Istvud pojavio samo u tri epizode, a rijaliti šou je uglavnom pratio živote njegove žene i djece.

sinemanija.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *