Fen i nakon 43 godine još radi

Magazin

Ilija Trbojević iz Titela ima fen koji nakon 43 godine i dalje radi. Ilijina porodica, bježeći od vrtloga rata, u gepek starog stojadina, među malo stvari koje su mogli da ponesu, slučajno su stavili baš taj fen, koji za njih danas, ima i veliku sentimentalnu vrijednost.

Stevo Diklić i njegov komšija Ilija druže se više od 20 godina, rodom Ličani, a pošto im razgovor često protiče u šali, Ilija je upitao Stevu da pogodi koliko njihov kućni fen ima godina. Znajući Ilijinu priču, Stevo je odlučio da to ipak treba podijeliti sa ljudima.

– Nema svako fen 43 godine i još da radi, a na sve to, šta je taj fen zajedno sa porodicom Trbojević sve prošao, od normalnog vremena i početka braka, zasnivanje porodice, pa tu tragediju građanskog rata, u kojoj je Ilija i nogu izgubio, ali nije ostao bez fena, vedrog duha i optimizma – pripovjeda Diklić, a Ilija se smije na njegovu opasku. Stevo napominje da je Ilijin sin Duško ubacio fen u gepek, jer se roditelji toga nisu sjetili, a to je ipak bila prva stvar koju su zajedno kupili, i nosi brojne emocije.

Ilija Trbojević kaže da je priča više otužna, nego lijepa, s obzirom na sva dešavanja, koja su se s godinama desila. Supruga Mara dobila je i multipla sklerozu, a on je na ratištu ranjen, i prebačen kasnije na VMA, gdje mu je amputirana noga.

– Mi smo radili na Ličkom Osiku, to je nekih osam kilometara od Gospića. To je jedno radničko naselje bilo sa 1 500 ljudi i ja sam se zaposlio poslije armije u fabrici 1969.godine. Nas dvoje smo se uzeli 1975.godine i u oktobru kada je malo zahladnilo, došlo je vrijeme da se kupi fen – priča Ilija i dodaje da je odmah do njih bila prodavnica mješovite robe, u kojoj je fen i kupljen.

Ilija napominje da ih je upravo taj fen pratio čitav život, od oktobra 1975.godine, mjesec dana nakon stupanja u brak, do danas. Fen je išao od Ličkog Osika, do Medaka, pa teškim putem do Titela.

– Fen je jedna od prvih novih stvari koje smo unijeli u kuću, jer smo šerpe, lonac, tanjire, escajg, rešo ponijeli iz moje rodne kuće- kaže Ilija i napominje da je fen preživio sve sa njima.

Tiganj bez drške na reklamaciji poslije osam godina
Komšija porodice Trbojević Stevo Diklić priča da fen nije jedina neobična stvar koju ima Ilija.

– Imali su neki tiganj osam, devet godina i otpadne drška. I napiše moj prijatelj koga ja u šali nazivam Karington, dopis fabrici kako tiganj nije kvalitetno urađen, te je drška otpala, jer nisu dobro napravili i pošto je radio u fabrici sve im do tančina objasni kako dršku treba prišrafiti i kako na tri mjesta treba da bude punktiran, umjesto na dva. Poslao im je Ilija tiganj i rekao ako možete da mi popravite, vi ga vratite, a ako ne, ostavite kod tehnologa u kancelariju, jer je to sramota za fabriku. Poslije nekog vremena, iako je rok za reklamacije odavno prošao, donosi poštar na Ilijinu adresu nov model tiganja – priča komšija Diklić.

Dnevnik.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *