Pudzdemon uhapšen u Njemačkoj, prijeti mu do 30 godina zatvora

Svijet

Bivši katalonski predsjednik Karls Puđdemon uhapšen je u Njemačkoj, po međunarodnom nalogu za hapšenje koji su izdale španske vlasti.

– Njemačka policija zadržala je Puđdemona kada je automobilom prelazio iz Danske u Njemačku – izjavio je njegov advokat za špansku novinsku agenciji EFE.

Španske vlasti su Puđdemona optužile za pobunu, zbog neuspjelog pokušaja proglašenja nezavisnosti Katalonije u oktobru, kada je organizovan referendum o otcjepljenju.

Suočen sa prijetnjom hapšenja po međunarodnom nalogu izdatom u Španiji, Puđdemon je u subotu napustio Finsku i otputovao za Belgiju. Finska policija je ranije saopštila da je primila nalog za hapšenje i da će započeti normalnu ekstradicionu proceduru čim locira Puđdemona, za koga se tada vjerovalo da se nalazi u Finskoj.

Španski sud je u petak izdao potjernice za šest zvaničnika katalonskih separatista, među kojima je i Puđdemon.

Pet katalonskih političara, uključujući Puđdemona, pobjeglo je u Brisel krajem oktobra, poslije neuspjelog pokušaja proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Sudija Vrhovnog suda koji vodi slučaj pokušaja secesije Katalonije, odlučio je da ponovo aktivira evropski nalog za hapšenje Puđdemona i još pet bivših ministara koji se trenutno nalaze u Belgiji.

Prema španskom zakonu, za pobunu je predviđena kazna do 30 godina zatvora.

Nakon što je 27. oktobra 2017. godine u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje nezavisne republike Katalonije, španska vlada je preuzela direktno upravljanje ovom pokrajinom.

Pućdemon je zatim otišao u Belgiju gde živi i vodi međunarodonu kampanju. Od tada je boravio u Danskoj, Švajcarskoj i Finskoj.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *