Večeras 62. dodijela Gremi nagrada

Magazin

Za večeras se sprema 62. godišnja ceremonija dodijele Gremi nagrada u Los Anđelesu gdje će se slaviti muzika i aktuelni talenti kao što su Lizo, Bili Ajliš i Lil Nas X.

 

Oblak na ceremoniju bacaju ozbiljne optužbe koje je Akademiji za diskografsku umetnost i nauku (NARAS), organizatoru Gremija, uputila njena nedavno suspendovana šefica Debora Dugan.

 

Nekoliko dana pre velikog godišnjeg okupljanja muzičke industrije, generalna direktorka Akademije za diskografsku umetnost i nauku, profesionalne organizacije koja organizuje Gremije, iznela je tvrdnje da je dodela nagrada nameštena i puna sukoba interesa. Ona je optužila i svog prethodnika na čelu Akademije Nila Portnoua da je kriv za silovanje jedne umetnice.

 

Portnou je kategorički odbacio te optužbe kao “smešne i lažne”, kao i Akademija koja je navela da je Dugan suspendovana pošto je nju jedan zaposleni optužio za moralno uznemiravanje. Nezavisna istraga otvorena je o tim činjenicama i optužbama Dugan.

 

Ove godine žene dominiraju na listi nominacija, posebno u četiri glavne kategorije (album godine, snimak godine, pesma godine i najbolji novi umetnik). Najviše nominacija ima pevačiza Lizo, sledi Bili Ajliš sa šest, Arijana Grande sa pet, Lana Del Rej, Bijonse i pevačica HER takođe imaju nominacije.

 

Dvadesetogodišnji Lil Nas X je nominovan u tri od četiri glavne kategorije uključujui za album i za ploču godine za “Old Town Road” duetom sa Bilijem Rej Sajrusom. On predstavlja takođe diverzitet jer je jedan od retkih repera koji je javno izjavio da je homoseksualac. Kao crni umetnik takođe je potresao vrlo “beli” i vrlo američki svet kantri muzike, koji je odbio da prhvati njegovu pesmu kao deo njihovog univerzuma.

 

Novi vetrovi mogli bi večeras da se osete na Gremijima sa dve favoritkinje, Lizo i Bili Ajliš koje su se istakle 2019. iako nastupaju već više godina.

 

Poput Tejlor Svift koja je i dalje sveprisutna nekoliko godina, iako je ove u trci u samo tri kategorije, ustanovljeni umetnici ne dominiraju, ocenio je Džon Vilanova, predavač na unverzitetu Lihaj, koji je puno proučavao Gremi nagrade.

 

Ceremonija koja će se održati u čuvenom Stejpls centru u Los Anđelesu je često isto toliko zapažena za svoje izvođenje koliko i za nagrade.

 

Ove godine će predstavu voditi Lizo, Bili Ajliš i Arijana Grande, zatim ja K-pop, korejska grupa BTS, zvezda kantrija Bili Rej Sajrus i Di Džej Diplo.

 

Počast će biti odana reperu Nipsiju Haslu, ubijenom prošle godine u Los Anđelesu.

 

Šev odseka Akademije za dodelu nagrada Bil Frajmut je u četvrtak stao u odbranu važeće procedure za dodelu nagrada.

 

“Lažne optužbe prema kojima članovi ili odbori koriste naš proces da promovišu nominaciju umetnika sa kojima su u vezi su kategorički lažne, i pogrešne”, rekao je Frajmut.

 

Debora Dugan, izabrana kao prva žena na čelu Akademije u avgustu, rekla je da je žrtva mera odmazde zato što je želela da promeni stvari posle 17 godina rukovodstva Nila Portnoua.

 

Portnou je zvanično odbio da produži ugovor pošto je kritikovan zbog izjava smatranim seksističkim.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *