Joksimović: Srbija spremana za otvaranje tri poglavlja sa EU

Region

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da je Srbija spremna za otvaranje najmanje tri poglavlja u pregovorima sa EU i dodala da “bi to bilo fer”.

Komentarišući odluku ambasadora zemalja članica EU da Srbija u ponedjeljak, 11. decembra, otvori dva nova poglavlja, umjesto tri, Joksimovićeva je navela da “se nada i da vjeruje da to nije usporavanje Srbije na evropskom putu”.

“Važno je da nema zastoja u dinamici pregovaračkog procesa, za koji i dalje verujem da može i mora da bude brz”, rekla je Joksimovićeva za “Politiku”.

Ona je rekla da je “bilo normalno” očekivanje da će Srbija otvoriti tri poglavlja nakon pozitivnih izjava o napretku Srbije od predsjednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera i visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini.

Upitana o Strategiji Evropske komisije za proširenje, Joksimovićeva je ocijenila da je vremenski okvir koji je Junker dao, da Srbija bude primljena u članstvo EU i prije 2025. godine, realan.

Napominjući da je Junker izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao zemlje predvodnice u procesu proširenja, ona je navela da očekuje da ta činjenica bude reflektovana i u Strategiji Evrpske komisije, koja će biti predstavljena u februaru 2018. godine i da bude utvrđen jasan vremenski okvir pristupanja za Srbiju i Crnu Goru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *