Vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Jerusalimu

Svijet

Savjet bezbjednosti UN sutra će održati vanrednu sjednicu, koju je zahtijevalo osam od ukupno 15 zemalja članica zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da Jerusalim prizna za glavni grad Izraela, prenosi Bi-Bi-Si.

Sastanak Arapske lige o tom pitanju planiran je, kako se navodi, za subotu, 9. decembar.

Odluka Trampa da Jerusalim prizna za glavni grad Izraela naišla je na osude kako svjetskih sila, tako i zemalja Bliskog istoka i islamskih zemalja, uključujući i neke od saveznika SAD, prenose mediji.

Saudijska Arabija je Trampovu odluku okarakterisala kao “nepravednu i neodgovornu”, dok su Francuska i Velika Britanija saopštile da ne podržavaju takvu odluku.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je odluku o priznavanju Jerusalima za glavni grad Izraela ocijenio kao “žalosnu” i dodao da je Jerusalim “vječna prestonica Palestine”.

Mediji prenose da se očekuju protesti Palestinaca na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Protesti se očekuju i ispred Konzulata SAD u Istanbulu, nakon što je i Turska osudila odluku američkog predsjednika.

Premijer Malezije Nadžib Razak je pozvao sve muslimane na svijetu, gdje god se nalaze, da se usprotive Trampovoj odluci.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da je ovo “trenutak velike strepnje” i podsjetio da “ne postoji alternativa rješenju dvije države”.

Odluku Trampa su osudili i britanski premijer Tereza Mej, njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, dok je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izrazila zabrinutost zbog odluke američkog predsjednika.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je jedini zvaničnik koji je pozdravio Trampovu odluku, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp je sinoć priznao Jerusalim za glavni grad Izraela, uprkos upozorenjima zvaničnika da bi takav potez mogao imati velike negativne posljedice.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *