Hrvatsko obrazovanje: Tompson pripada “postmoderni”

Region

U hrvatskom udžbeniku sociologije pjevač Marko Perković Tompson, poznat po pjesmama u kojima često slavi ustaška obilježja i vrijeđa Srbe, smješten je u umjetnički pravac – “postmodernu”.

Autor udžbenika Nenad Fanuk navodi da bi se Tompson možda mogao smjestiti u “postmodernu”, i to “sa njegovom jedinstvenom kombinacijom muzike grupe ABBA, hajdučkih tekstova i hevi metal imidža”.

Inače, nigdje uz Tompsona nisu pomenuti njegovo otvoreno koketiranje sa ustaštvom i zabrane koncerata u inostranstvu, a autor kaže da nije želio da “ubacuje ideološka pitanja u ironični osvrt”.

Naime, Fanuk je rekao za “Novi list” da se ta rečenica u udžbeniku nalazi još od 2004. godine i da je riječ o – ironiji.

Fanuk, koji je i docent na Odsjeku za kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, ističe da lično misli da Tompson “nije postmodernista”.

– To što sam napisao moglo bi se nazvati postmodernističkim postupkom, malim autorskim hirom, jer je ironično napisano – napominje on.

Na pitanje “Novog lista” da li u udžbenicima ima mjesta za ironiju, autor odgovara da “nigdje nije eksplicitno napisao da je Tompson postmodernista, te da svako ko to tako tumači – tumači pogrešno”.

Marku Perkoviću Tompsonu su, zbog tekstova i šovinističkih ispada, zabranjeni koncerti na bilo kojem mjestu van Hrvatske, sem u kantonima Federacije BiH sa hrvatskom većinom.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *