U Srbiji se utakmice “namještaju” isto koliko i u Evropi

Sport

Funkcioner Evropske fudbalske unije (UEFA) Masimilijano Mićenci, specijalista za suzbijanje kriminala u fudbalu, kaže da je saradnja sa FSS veoma dobra i da nema indicija da postoje “velike neregularnosti” u srpskoj Superligi.

– Saradnja FSS i UEFA je veoma dobra i proaktivna po svim pitanjima u vezi sa disciplinom i integritetom. Saradnja kada je riječ o namještanju utakmica je takođe vrlo aktivna, održavamo stalnu saradnju i vjerujemo da ćemo imati veoma dobre rezultate – rekao je Mićenci.

Na pitanje da li postoje neka saznanja o neregularnostima u Superligi Srbije Mićenci je bio direktan:

– Kreće se u okvirima prosjeka evropskih takmičenja i ne predstavlja nešto po čemu se Srbija izdvaja i nije široko rasprostranjeno.

Italijan ističe da je iskustvo sa aferom “Kalčopoli” iz 2006. godine pomoglo jer je pokazalo da postoji veliki interes grupa koje se bave organizovanim kriminalom da se infiltriraju u fudbal, ali na sreću nivo do kojeg prodiru nije naročito visok jer dopiru “samo” do nižih liga.

– Namještaju utakmice i potom stavljaju velike sume novca na klađenje na azijskom tržistu, a takođe “peru” velike količine novca stečene na takav nezakonit način. Nije riječ o niskom nivou kriminala i ne radi se samo o tome da par igrača ili neko drugi namjesti utakmicu, već se iza svega može kriti prevara koja donosi bogatstvo kriminalnoj orgainzaciji koja stoji iza nje.

Minćenci ističe da su zakoni u Srbiji veoma dobri, ali da je oprez neophodan.

– Iako se novac možda ne stavlja na opklade u Srbiji, gdje su propisi o klađenju veoma dobri, on se uplaćuje preko interneta na kladioničarskom tržistu u Aziji, gdje propisi nisu tako strogi, kao u Evropi, anonimnost je velika, a porijeklo i iznosi uplaćenog novca se ne preispituju. Zato to tržište koriste kriminalne organizacije i oni koji se bave namještanjem utakmica – zaključio je funkcioner UEFA.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *