Konačni rezultati izbora u Beogradu

Region

Gradska izborna komisija (GIK) u Beogradu saopštila je večeras konačne rezultate izbora za Skupštinu Grada, po kojima je lista oko SNS-a osvojila 44,99 odsto glasova, a cenzus prelaze i liste Dragana Đilasa (18,93 odsto), Aleksandra Šapića (9,01) kao i SPS-JS (6,13).

Izborna lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd” osvojila je 64 mandata za odbornike u Skupštini Beograda.

Izborna lista “Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju” osvojila je 26 mandata, listi “Aleksandar Šapić – gradonačelnik” ide 11 mandata, lista SPS-JS osvojila je devet mandata za odbornike Skupštine Grada, prenosi RTS.

Nijedna od ostalih izbornih lista koje su imale svoje kandidate nije prešla izborni cenzus.

Na jučerašnjim izborima u Beogradu pravo glasa imao je 1 606 931 birač na 1 185 biračkih mjesta. Za 110 odborničkih mjesta u beogradskom parlamentu, borile su se 24 izborne liste.

Prema podacima Ipsosa, ukupna izlaznost je bila 51,3 odsto upisanih birača.

Novi gradonačelnik i članovi gradskog vijeća, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mjesec dana od dana konstituisanja gradskog parlamenta.

Konstitutivnu sjednicu saziva predsjednik Skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, a krajnji rok za njeno održavanje je dva mjeseca od objavljivanja konačnih rezultata.

Gradonačelnik Beograda bira se iz redova odbornika na period od četiri godine i to tajnim glasanjem većinom glasova od ukupnog broja odbornika, a kandidata za gradonačelnika predlaže predsjednik Skupštine Grada.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *