Ljajić: Ključan naredni dijalog Beograda i Prištine

Region

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je naredna runda dijaloga Beograda i Prištine ključna faza i da će se nakon narednog sastanka predsjednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija znati da li se ide u pravcu rješenja kosovskog pitanja.

On je za TV Prva rekao da je stanovište svih u Vladi Srbije da to pitanje treba da se riješi i da su legitimne sve opcije koje ne zagovaraju sukobe, ratove, ili koje ne teže zamrznutom konfliktu.

– Svako ko je do sada pokušao da riješi to pitanje je gubio ili u javnosti ili na izborima. Sada postoji uvjerenje da se ide u proces rješavanja tog pitanja – rekao je Ljajić.

On je naglasio da je Hašim Tači u težoj poziciji nego predsjednik Vučić uprkos svim opstrukcijama koje postoje u Srbiji.

-Interesantno da opozicija na Kosovu koristi sličnu argumentaciju kao dobar dio javnosti u Srbiji, jer i oni kažu – “nama odgovara zamrznuti konflikt, da narednih 20, 30 godina ne pregovaramo jer vrijeme radi za nas. Srbiji je u interesu da pregovara, a nije nama” – pojasnio je Ljajić.

Dodaje da u kosovskoj javnosti preovladava uvjerenja da će iz ovog procesa Srbija dobiti više nego što trenutno ima, a da Kosovo mora da čini ustupke da bi do rješenja došlo, te otuda toliko protivljenje da se nađe neko rješenje.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *