Vučić: Sve vrijeme tražim kompromis za pitanje Kosova

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da nije iznosio detalje o svom prijedlogu za rješenje kosovskog pitanja, jer nema ništa što bi neko prihvatio, dodajući da sve vrijeme traži kompromis.

Vučić je, nakon obilaska novoigrađene zgrade Centra za “Iks nož” u KCS, na pitanje što nije iznio svoj plan i detalje koje je predočio, kako je naveo, čelnicima u Briselu i prištinskoj strani, kazao da se iznose razne ideje.

– Na bezbroj mjesta sam govorio o potrebi kompromisa, a o detaljima neću nikada da govorim dok nešto nemamo u rukama. Na jednu moju riječ, koja je bila normalna, da treba da uspostavimo granicu, pošto ne znam gdje je danas granica, mnogi su reagovali. Ja znam šta piše kod nas, ali kada idem na Kosovo čeka me druga granica koju su postavili oni koji su vladali prije nas 2011. Kosovo je samoproglasilo svoju nezavisnost 2008, takođe za vrijeme onih koji mi danas drže patriotske pridike. 2010. smo svojim užasnim potezima doprinijeli presudi Međunarodnog suda pravde, koja je na štetu naših interesa – objasnio je on.

Vučić je naglasio da sve vrijeme traži kompromis koji bi bio mučan za obje strane, kojim bi obje strane izubile i dobile.

O detaljima kada se razgovara sa više strana nikada ne treba govoriti, kaže, ako se nema nešto u rukama.

– Ja nemam ništa što bi prihvatio bilo ko, pa ne iznosim. Nikada nijedan akt nećemo donositi bez provjere kod naroda i Skupštine. Da li ćemo imati šta da provjeravamo? Plašim se da ne – kazao je on.

Vučić je naglasio da nije predočio detalje, jer to mogu da urade samo oni koji žele da sve propadne.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *