Zašto špijunske afere u regionu još nisu razjašnjene

Region

Još su bez razjašnjenja špijunske afere koje su, počevši od izbornog dana u Crnoj Gori, potresle region i Srbiju. I osim onih u štampi, nema novih detalja. Spekulacije je dodatno podgrejala poseta čoveka koji slovi za glavnog ruskog obaveštajca, Nikolaja Patruševa. On je otišao iz Srbije i to ne sam, kako pišu mediji.

Sprečavanje “skandala bez presedana u odnosima Beograda i Moskve” – tako pozadinu sastanka Nikolaja Patruševa i srpskog državnog vrha vidi ruski Komersant.

Beogradska štampa piše da je iz Srbije proterano nekoliko ruskih državljana zbog špijunaže, odnosno da ih je odveo Patrušev. U ruskoj ambasadi, međutim, tvrde da nisu obavešteni.

“Od srpske strane u Ambasadu nije stiglo zvanično obaveštenje. Dodatnu informaciju o spekulacijama medija nemamo”, rekao je Jurij Pičugin, presataše ambasade Rusije u Beogradu.

“Potpuna izmišljotina” – poručuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova povodom pisanja medija i demantuju da je iza kulisa posete slučaj špijuna. Ona je, kažu, planirana još pre nekoliko meseci.

“Izražavamo žaljenje što novinari ne posvećuju dovoljno pažnje proveri sigurnosti izvora informacija i postaju oruđe informacionog rata u rukama političara”, navelo je rusko ministarstvo.

Bez razjašnjenja je i dalje i špijunska afera u koju je uključen neimenovani visoki funkcioner Uprave kriminalističke policije koji je, kako je navedeno, radio za jednu zapadnu službu.

“Na tlu Srbije rade različite obaveštajne služe, jer smo zanimljivi svima”, kaže šef države, ali ocenjuje da je, za razliku od Balkana, na zapadu špijun – “cenjeno zanimanje”.

“Sada je na službama da sve to konačno uvežu u jedan paket, da utvrdi ko radi protiv interesa Srbije, taj nije poželjan u Srbiji. A bilo bi dobro i da znaju ko radi, a da se ne otkrivaju da im je to poznato, da bi smo saznali još više. Ali, ja zaista pozivam sve, one koji utiču na sudbinu čovečanstva i sa istoka i sa zapada, da se okanu Srbije”, rekao je Tomislav Nikolić.

Samo jedna u moru špijunkih priča, koje je Rusija do sada imala sa zemljama Zapada, kaže za N1 dopisnica agencije Beta iz Rusije Zorana Bojić.

“Informacije se smanjuju na minimum svaki put ili se demantuju ili prosto se saopšti da nema dodatnih informacija. U ovoj situaciji očigledno, meni se čini, ako je sve to zaista i bilo, a mi nemamo potvrdu da se to dogodilo, ja mislim da Rusija ne treba da razglašava tu priču, kao ni na srpskoj strani”, smatra ona.

A u slučaju da spekculacije odgovaraju istini, dodaje Bojić, ne bi čudilo što su sada i što će na dalje, detalji ostati javnosti nepoznati.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *