Vučić: Srbija će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas šefu UNMIK-a Zahiru Taninu da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da će situacija biti značjno pogoršana kad Priština sutra, protivno međunarodnom pravu, donese odluku o formiranju vojske.

Šef UNMIK je rekao da dieli zabrinutost za situaciju na KiM.

Vučić je rekao da namjera Prištine da formira vojsku tzv. Kosova predstavlja novu, provokativnu i jednostranu mjeru, poslije uvođenja taksi na srpsku robu, i izaziva veliku zabrinutost Srbije za za budućnost Srba na KiM.

Vučić i Tanin, koji je i specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, razmotrili su danas aktuelnu političku i bezbjednosnu situaciju na KiM.

Predsjednik Srbije je naglasio da je KFOR taj koji, prema odredbama Rezolucije 1244, ima mandat da razoruža nelegalne naoružane snage kosovskih Albanaca.

On je najavio konsultacije sa prijateljima Srbije u Savjetu bezbjednosti UN o akcijama koje bismo mogli da preduzmemo kao reakciju na formiranje vojske tzv. Kosova.

Tanin je naglasio da je pismom generalnog sekretara UN iz aprila 2014. godine potvrđeno da “Rezolucija 1244 ostaje pravni okvir međunarodnog bezbjednosnog prisustva na KiM”.

Tanin je takođe rekao da je to i stav aktuelnog generalnog sekretara Guteresa: Rezolucija 1244 ostaje važeći okvir za međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji, kao i da promjene mandata KFOR nema bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN.

Šef UNMIK je naglasio da ima uvjeravanja od strane KFOR da će nastaviti saradnju sa Misijom UN u okviru Rezolucije 1244.

On je podsjetio i na svoju izjavu da je uvođenje taksi na robu iz Centralne Srbije jasno kršenje CEFTA sporazuma i da ta mera hitno mora da bude obustavljena, navodi se u saopštenju Pres službe predsjednika republike.

Predsjednik Vučić je zamolio šefa UNMIK Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu.

On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *