Srbija: Skoro 25.000 vozača kažnjeno zbog mobilnih telefona

Region

U Srbiji je za prvih šest mjeseci ove godine zbog nepropisne upotrebe telefona tokom vožnje sankcionisano gotovo 25.000 vozača, što je 13 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

 

Pozivajući se na istraživanje Agencije Srbije za bezbjednost saobraćaja, MUP je naveo da oko 5,7 odsto vozača u Srbiji nepropisno koristi telefon za vrijeme vožnje.

 

Rezultati svjetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta, dok pisanje i čitanje poruka povećava taj rizik osam puta, ukazano je u saopštenju.

 

MUP će od sutra do kraja ljetne turističke sezone sprovoditi mjere pojačane kontrole nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju tokom vožnje.

 

Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima za vozača je propisana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara /oko 84,7 evra/.

 

Saobraćajna policija će istovremeno preduzimati i mjere prema svima koji za vrijeme vožnje ne budu koristili sigurnosne pojaseve na prednjim i na zadnjim sjedištima, kao i prema oni koji nepropisno budu prevozili djecu, dodaje se u saopštenju.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *