Beograd dobija spomenik “Vječna vatra” posvećen Srbima i Rusima

Region

Spomenik “Vječna vatra” biće podignut u znak sjećana na stradale oslobodioce Beograda i zajedničku borbu sprskog i ruskog naroda

 

U Beogradu će biti podignuto pet novih spomenika – zaslužnim građanima Raši Popovu, Matiji Banu, Teodoru Jankoviću -Mirijevskom, Miloradu Miškoviću, kao i spomenik “Vječna vatra”, u znak sjećana na stradale oslobodioce Beograda i zajedničku borbu sprskog i ruskog naroda.

 

Odluku o tome donijeli su danas odbornici gradskog parlamenta, a spomenik “Vječna vatra” biće podignut na Spomen groblju “Oslobodiocima Beograda”.

 

Obrazlažući odluku, zamjenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da je da se time šalje poruka da spomenike ne moraju da imaju samo političari i generali, već i umjetnici i svi koji su zadužili društvo.

 

“Spomenici su važni i biće ih još, jer smo narod sa istorijom, a vi koji bi da zaboravite istoriju, niste ih dizali, jer za vas srpska istorija nije ni postojala”, rekao je Vesić, odgovarajući na kritike zbog podizanja spomenika.

 

On je naveo da su Popov, Mišković, Ban i Mirijevski odavno zaslužili da dobiju spomenike u prijestonici, te dodao da je to danas moguće, jer je Grad uredio javne površine koje su decenijama bile “ruglo”.

 

Spomenik dječijem piscu, književniku, publicisti, novinaru Raši Popovu biće podignut u urbanom džepu na prostoru između Ulice 27. marta i Kraljice Marije, dok će na rekonsturisani Obilićev venac biti mjesto za spomenik baletanu i koreografu Miloradu Miškoviću.

 

“Mjesta za spomenik Miškoviću ne bi bilo da nismo rekonsturisali Obilićev venac”, rekao je Vesić i dodao da svi mogu da se sjete kako je taj dio Beograda nekada izgledao.

 

On je istakao da je Matija Ban odavno zaslužio spomenik, koji će biti podignut na Banovom brdu, koje se po njemu i zove, te da je on čovjek koji je dao veliki doprinos društvu, obrazovanju, politici i kulturi i jedna je od najznačajnih ličnosti 19. vijeka, nakon oslobođenja od turskog ropstva.

 

Vesić je podsjetio da podizanje spomenika Banu i Mirjevskom – prvom srpskom pedagogu i reformatoru srpskog i rumunskog školstva u Habzburškom carstvu, pokazuje da opštine treba da insistiraju na isticanju njhovih posebnosti.

 

Povodom kritika opozicije da Grad uništava zelene površine, upitao je, kaže, one koji ne dolaze na sjednice, zašto su držali kioske svuda po gradu, ako se bore za zeleni Beograd.

 

On je dodao da sređivanjem javnih površina, Grad osvaja nove prostore za spomenike.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *