Kolinda: Hrvatska i Srbija nisu prijateljske zemlje

Region

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Vukovaru, na 26. godišnjicu pada tog grada, da će “puno vode proteći Dunavom dok dvije države postanu prijateljske”. Ulicama se ori “Za dom spremni”, javljaju hrvatski mediji.

“Puno sam puta rekla da će još vode proteći Dunavom prije nego što će Hrvatska i Srbija moći da kažu da su prijateljske zemlje. To, međutim, ne znači da ne smijemo da razgovaramo. Naravno, naša je odgovornost da razgovaramo i rješavamo otvorena pitanja, posebno bolno pitanje nestalih kao humanitarno pitanje koje moramo riješiti što prije”, rekla je Grabar Kitarović na pitanje o odnosu Srbije i Hrvatske.

Predsjednica je rekla da se danas u Vukovaru, u koji je došla u ustaškim čizmama, treba pokloniti žrtvama, ali da prije svega treba obezbijediti budućnost grada i da ljudi u njemu ostanu.

Portal “Indeks” javlja da se ulicama Vukovara čuju ustaški pokliči “Za dom spremni”.

Hrvatski državni vrh prisustvuje u Vukovaru obilježavanju 26. godišnjice pada tog hrvatskog grada u koji su poslije tromjesečne opsade ušli pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.

I ove godine Dan sjećanja na vukovarske žrtve 1991. godine odvija se pod sloganom “Vukovar- mjesto posebnog pijeteta”.

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima uoči početka komemoracije u krugu vukovarske bolnice da će se Hrvatska uvijek sjećati onih koji su za nju dali živote.

“Tragedija koja se dogodila nakon skoro 90 dana kontinuiranog granatiranja velikosrpske Miloševićeve agresije bila je prekretnica u međunarodnom priznanju Hrvatske. Nakon više od sedam godina Hrvatska je ovdje ponovno zaokružila svoju teritorijalnu cjelovitost”, rekao je premijer.

Poslije komemorativnog skupa u dvorištu vukovarske Opšte bolnice, organizovana je kolona sjećanja do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava rata gdje će najviša državna i ostale delegacije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima.

Učestvuju i brojni građani iz svih dijelova zemlje.

Vukovar je 1991. bio 87 dana, od avgusta do novembra, pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija, a Dan sjećanja na žrtvu Vukovara ustanovljen je odlukom Sabora u znak sjećanja na 18. novembar kada je slomljena odbrana grada.

Maja Gojković: To je izjava za hrvatsko političko tržište

Predsjednica skupštine Srbije Maja Gojković smatra da bi bilo ružno da ona potvrđuje izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da će “puno vode proteći Dunavom dok dvije države postanu prijatelji”, te ocjenjuje da je to vjerovatno poruka za “hrvatsko političko tržište”.

Ona je nakon sjednice Glavnog odbora SNS, a odgovarajući na pitanja novinara, rekla:

“Bilo bi ružno da ja bilo šta potvrđujem”, te dodala da je Srbija pružila ruku svim zemljama u regionu, da vodi politiku stabilnosti, a da drugi lideri mogu da izjavljuju šta hoće.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *