Odbijena žalba Šimunića na kaznu zbog povika “Za dom spremni”

Sport

Ustavni sud Hrvatske odbacio je žalbu hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića koji je kažnjen zbog povika “Za dom spremni” nakon susreta Hrvatska – Island 19. novembra 2013. godine.

Uz izdvojeno mišljenje sudije Miroslava Šumanovića, Ustavni sud odbacio je ustavnu tužbu Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je kažnjen sa 15.000 kuna /oko 2.000 evra/, jer je na stadionu u Maksimiru nakon utakmice Hrvatska – Island 19. novembra 2013. sa mikrofonom u ruci publiku podsticao da na njegov uzvik “Za dom” uzvrati “Spremni”, i tako četiri puta.

Šimunić je osuđen za podsticanje mržnje na osnovu rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti, jer je riječ o pozdravu korištenom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prenosi portal “Večernji.hr”.

Šimunić je tvrdio da je bio diskriminisan, jer su u uporednim slučajevima u Kninu i Zagrebu drugi oslobođeni.

Ali, riječ je o prvostepenim odlukama pa nije poznato jesu li osporavane i ne može se govoriti o stabilnoj sudskoj praksi, obrazložio je Ustavni sud.

I slučajevi nisu uporedivi, jer u Kninu je okrivljeni oslobođen zbog pogrešne pravne kvalifikacije, a u Zagrebu nije ostvaren bitan dio prekršaja – naročito drsko i nepristojno ponašanje koje je narušilo mir posjetilaca koncerta.

Šimunića je FIFA zbog ovog ispada kaznila sa 10 utakmica suspenzije, zbog čega je propustio Svjetsko prvenstvo u Brazilu ove godine, te je nedugo zatim i okončao karijeru.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *