Svijet ćuti o zločinima Saudijske Arabije

Svijet

Saudijska Arabija počela je prije skoro tri godine sa žestokim bombardovanjem susjednog Jemena i to pod izgovorom podrške vladi protjeranog lidera Abd Rabuha Mansura Hadija.

Dugi rat potpuno je razorio zemlju, poginule su desetine hiljada ljudi, uništena je infrastruktura, vladaju nestašice hrane, vode i lijekova, a Jemenom haraju bolesti za koje se mislilo da su iskorijenjene.

Salem Isa (6) jedan je od 120 pacijenata koji svakog mjeseca stignu u bolnicu u Jemenu u teškom stanju usljed izgladnjelosti. Hronično neuhranjene djece i odraslih svakog dana je sve više u zemlji koja je meta surovog bombardovanja saudijskih aviona. Civili u Jemenu su i te kako osjetili sve strahote rata, čija stradanja su osudile i Ujedinjene nacije. Prema podacima UN do 29. oktobra 2017. godine ubijeno je najmanje 5.159 civila od kojih su 20 odsto djeca, dok je 11.761 ranjeno. Kako piše britanski Bi-Bi-Si, vazdušni napadi saudijske koalicije glavni su uzrok dječjih žrtava, kao i ukupnih civilnih stradanja.

Uz to Jemen je odavno dostigao „tačku pucanja“, s obzirom na to da se devet miliona ljudi nalazi na ivici gladi. Osim toga, Saudijska Arabija blokira dopremanje humanitarne pomoći, čime se situacija u zemlji dodatno pogoršava, a neuhranjeni civili ostaju na cjedilu. Saudijci ne dozvoljavaju ni dostavu lijekova, koji su prijeko potrebni zbog epidemije kolere koja se pojavila u razorenoj zemlji.

Sudeći po izvještajima agencija za ljudska prava, sa „Hjuman rajts vočem“ na čelu, Saudijci čine ratni zločin. Takozvana „međunarodna koalicija“, predvođena Saudijskom Arabijom, u Jemenu je prilikom bombardovanja koristila više decenija stare kasetne bombe.

– To što koalicija baca kasetne bombe na prenaseljene gradove ukazuje na namjeru da budu povrijeđeni civili, što je ratni zločin – izjavio je jedan od predstavnika HRNj-a Stiv Gus.

U Jemenu se sa jedne strane bore snage lojalne protjeranom predsjedniku Hadiju, u čijem je taboru i Saudijska Arabija, a sa druge strane nalaze se snage koje podržavaju pobunjenike iz plemena Huta. Prvi tvrde da se radi o građanskom ratu, a Huti ističu da ovaj sukob to nije, jer se ne bore frakcije Jemenaca, već „Jemen protiv plaćenika Saudijske Arabije, vojski Sudana, Emirata i stranih plaćenika koje žele kontrolu nad državom“.

Sukob je otpočeo nakon neuspjeha političke tranzicije koja je isticana kao šansa za uspostavljanje stabilnosti u Jemenu.

Uslijedila je pobuna koja je primorala dugogodišnjeg lidera Ali Abdulaha Saleha da preda vlast Hadiju 2011. godine, koji je bio njegov zamjenik. Međutim, Hadi je ubrzo protjeran iz zemlje, jer je optužen da djeluje kao „saudijski vazal“. Dok sa jedne strane struje lojalne protjeranom predsjedniku Hadiju imaju podršku spoljnih faktora, prije svega Saudijske Arabije, snage koje pružaju otpor u Jemenu djeluju bez strane pomoći ili bar tako tvrde, s obzirom na to da ih Rijad optužuje da primaju pomoć iz Irana. Nakon dvije i po godine krvavog rata čini se da ni jedna strana nije blizu pobjede. Iako je saudijska frakcija zauzela grad na jugu, Aden, za to su bila potrebna čak četiri mjeseca okršaja, u kojem su poginule na hiljade boraca.

Saudijsku Arabiju u brutalni rat sa Jemenom gurnuo je princ Muhamed bin Salman (30), kojeg njemačke obavještajne službe opisuju kao političkog kockara koji destabilizuje arapski svijet.

Vjerske podjele
Iako se često sukobi na Bliskom istoku objašnjavaju vjerskim podjelama, religija je rijetko uzrok rata. Takođe, iako je većina stanovnika Jemana koji pružaju otpor sljedbenici šiitske sekte iz 8. vijeka, među njima ima i dosta sunitskih sljedbenika islama. Opet, iako je Saudijska Arabija sunitska zemlja, nisu svi suniti sljedbenici vehabijske ideologije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *