London podržava borbu protiv terorizma u Maliju

Svijet

Velika Britanija je spremna da pošalje helikoptere u afričku državu Mali kako bi pomogla operaciju Francuske u borbi protiv terorizma, u okviru mjera koje će biti dogovorene tokom današnjeg samita u blizini Londona, prenijeli su britanski mediji.

Velika Britanija je izrazila spremnost da podrži misiju pred sastanak britanskog premijera Tereze Mej i francuskog predsjednika Emanuela Makrona u vojnoj bazi, na kojem će dvoje lidera razgovarati i o imigraciji i globalnoj pomoći.

Očekuje se da će Mejova objaviti odluku o slanju tri helokoptera “RAF Činuk”, kao logističku podršku francuskim snagama.

– Na današnjem samitu će da se potvrdi da ostajemo posvećeni odbrani našeg naroda i održavanju naših vrijednosti kao liberalne demokratije u slučaju bilo kakve prijetnje, bilo u zemlji ili u inostranstvu, izjavila je Mej.

Od Velike Britanije se očekuje da izdvoji 56 miliona evra dodatne pomoći za ugrožene epidemijom, prirodnim katastrofama i sukobima u zapadnom dijelu Afrike, prenosi AFP.

Italijanski parlament je juče odobrio slanje 150 vojnika u Niger, nakon kojih će u afričku zemlju biti poslato još 350 vojnika, kako bi se zaustavila migracija i krijumčarenje afričkih migranata.

Evropske sile pokušavaju da zaustave prelazak afričkih migranata preko Sredozemnog mora, a zabrinute su i zbog rastućeg militantnog džihadizma u regiji Sahela.

Misija je usredsređena na državu Mali, gdje UN, EU i Afrička Unija sprovode vojne operacije u borbi protiv terorizma i krijumčarenja ljudi, narkotika, oružja i divljih životinja.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *