Putin: Prekinuti poricanje Holokausta

Svijet

Pokušaji poricanja Holokausta i omalovažavanje odlučujućeg doprinosa Sovjetskog Saveza u pobjedi nad nacističkom Njemačkom moraju se odlučno zaustaviti, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Na događaju posvećenom Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta i godišnjici potpunog oslobađanja Lenjingrada od fašističke opsade, Putin je rekao da je “danas međuverska, međunacionalna saglasnost osnova ruske državnosti. “Odbacivanje antisemitizma, bilo kakvih manifestacija ksenofobije i etničke mržnje približavaju Rusiju i Izrael”.

Putin je naglasio da Rusija i Izrael blisko sarađuju, između ostalog i “u borbi protiv pokušaja falsifikovanja istorije i revizije rezultata Drugog svjetskog rata”.

“Poricanje Holokausta i omalovažavanje odlučujućeg doprinosa Sovjetskog Saveza za pobjedu nad nacističkom Njemačkom — takvi pokušaji moraju biti odlučno zaustavljeni”, rekao je Putin.

Predsjednik Rusije i premijer Izraela Benjamin Netanijahu posjetili su izložbu “Sobibor: Pobjednici smrti”, koja je otvorena u Jevrejskom muzeju i Centru za toleranciju u Moskvi.

Na sastanku sa izraelskim premijerom, Putin je zahvalio Netanijahuu na prihvatanju poziva da posjeti Rusiju i Jevrejski muzej i Centar za toleranciju na dan sjećanja na žrtve Holokausta.

“Ovo je posebno simbolično, jer ovih dana svijet se sjeća žrtava Holokausta. Kao što znate, u našoj zemlji bilo je mnogo žrtava, praktično u svakoj porodici. Među Jevrejima koje su uništili nacisti, bilo je mnogo građana Sovjetskog Saveza, ali oni su takođe dali veliki doprinos pobjedi nad fašizmom”, istakao je Putin.

“Kao i obično, iskoristićemo ovu priliku da razgovaramo o našim bilateralnim odnosima i o situaciji u region”, dodao je on.

“Naše sjećanje je upozorenje na sve pokušaje ideje svjetske dominacije, proglasiti, graditi, utvrđivati svoju veličinu na osnovu rasne, nacionalne i bilo koje druge superiornosti”, naveo je Putin.

“Rusija kategorički odbacuje takve pokušaje”, uvjerio je ruski lider. Prema njegovim riječima, masovno uništavanje ljudi od strane nacista “ne prestaje da užasava i dan-danas”.

Ruski predsjednik je takođe rekao da su svi svjetski političari, javne i vjerske ličnosti obavezni da spriječe “klijanje korova nacionalizma”.

On je dodao da Rusija cijeni odnos Izraela prema istoriji Drugog svjetskog rata.

“To je posebno važno u svjetlu onoga što se dešava u velikom broju evropskih zemalja, uništavanje i skrnavljenje spomenika sovjetskim vojnicima koji su dali svoje živote za oslobađanje nacističkih koncentracionih logora, za spas Evrope i sveta od nacizma. Uvjeren sam da su savremeni političari, vjerske i javne ličnost učiniti sve što je moguće da danas u XXI vijeku sačuvaju istorijsko sjećanje i spriječe klijanje kkorova nacionalističke ideologije u svim oblicima — antisemitizma, rusofobije i svih drugih fobija izgrađenih na mržnji”, naglasio je ruski predsjednik.

Sa svoje strane, izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da Izrael neće zaboraviti ulogu Sovjetskog Saveza za pobjedu nad fašizmom.

“Nikada ne zaboravljamo ulogu koju je sovjetska vojska igrala u ovoj pobjedi“, rekao je Netanijahu.

On je istakao da “ukolilko se na vrijeme ne zaustavi duboka mržnja prema Jevrejima, ona se veoma brzo širi i može da uništi druge narode”.

“Naš zajednički zadatak je da se borimo protiv takvih ekstremnih ideologija, dok su još uvijek male i slabe, da se borimo protiv njih na vrijeme”, istakao je Netanijahu.

sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *