Banka Engleske upozorila na neizvjesnosti oko Bregzita

Svijet

Centralna banka Engleske (BoE) upozorila je danas da je neizvjesnost povezana sa Bregzitom “značajno intenzivirana” od početka novembra i da vrši sve veći pritisak na britansku ekonomiju.

Iako je devetočlani Komitet BoE jednoglasno odlučio da ključnu kamatnu stopu zadrži na 0,75 odsto, kao što je očekivano, komitet je ukazao na niz negativnih ekonomskih kretanja usljed ćorsokaka s Bregzitom, prenosi agencija AP.

-Dalje intenziviranje neizvjesnosti vezanih za Bregzit u kombinaciji sa usporavanjem globalne ekonomije, ugrozilo je i kratkoročne perspektive rasta Ujedinjenog Kraljevstva – istakli su kreatori monetarne politike, prema zapisniku sa jučerašnjeg zasjedanja.

Britanska ekonomija bi, prema njihovim procjenama, mogla da poraste po stopi od tek 0,2 odsto u četvrtom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na prethodno tromjesečje, što je za 0,1 procentni poen niže u odnosu na projekciju Banke iz novembra.

-Ekonomske perspektive će nastaviti značajno da zavise od prirode povlačenja iz EU, a naročito od forme novog trgovinskog aranžmana između EU i Ujedinjenog Kraljevstva, od toga da li će tranzicija teći glatko ili haotično, i od načina na koji će odgovoriti domaćinstva, preduzeća i finansijska tržišta – navodi se u zapisniku BoE.

Banka Engleske je prošlog mjeseca saopštila da bi, prema najgorem scenariju o Bregzitu, bruto domaći proizvod Britanije pao za čak osam procenata kroz samo nekoliko mjeseci, dok bi nezaposlenost i inflacija porasli.

Britanija bi 29. marta trebalo da izađe iz EU, a premijerka Tereza Mej nije uspjela da dobije podršku parlamenta za svoj dogovor o Bregzitu, zbog čega je izjašnjavanje parlamenta odloženo za sredinu januara.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *