Urna sa pepelom Fidela Kastra stigla u Santjago de Kuba

Svijet

Urna sa pepelom bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra, koja je prije četiri dana krenula iz Havane, stigla je danas do konačnog počivališta u grad Santjago de Kuba, gdje će sutra biti održana sahrana.

Povorka sa urnom Kastra prešla je skoro 900 kilometara do grada u kome je prije više od 60 godina počela Kubanska revolucija. Put kojim je prošla povorka sa urnom je podsjećanje na put koji su Kastro i njegove pristalice prešle nakon što su pobijedile snage diktatora Fulhensija Batiste 1959. godine.

Revolucionari predvođeni Kastrom prešli su ovaj put i ušli u kubansku prestonicu 8. januara. Procesiju su dočekale stotine hiljada Kubanaca koji su izašli na ulice da se oproste od vođe Kubanske revolucije.

Fidel Kastro je preminuo 25. novembra u 90. godini. Komemorativni skup je predvodio Raul Kastro, aktuelni predsjednik i brat Fidela Kastra.

Posmrtni ostaci Fidela Kastra biće sahranjeni sutra čime će se završiti devetodnevna žalost za nekadašnjim predsjednikom, koji je upravljao zemljom više od 50 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *