Stoltenberg: Cilj NATO misije na KiM bezbjedno okruženje za sve

Svijet

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da će cilj misije na Kosovu i Metohiji ostati isti – da se osigura bezbjedno okruženje za sve.

 

Stoltenberg je rekao da će ministri odbrane zemalja Alijanse tokom proljeća donijeti odluke o angažmanu NATO-a u vezi sa Kosovskim bezbjednosnim snagama.

 

On je dodao da je Alijansa “u dobroj formi” poslije dvodnevnog sastanka na nivou ministara odbrane u Briselu, tokom kojeg je diskutovano o kontroli naoružanja, misijama, podjeli troškova i evropskoj odbrani.

 

– Sve članice su se saglasile da Rusija narušava Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF), što predstavlja opasnost po transatlantsku bezbjednost – navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu Alijanse.

 

Stoltenberg je ponovo pozvao Rusiju da iskoristi posljednju priliku i poštuje odredbe INF-a.

 

– Svi saveznici spremni su da se dodatno angažuju sa Rusijom. Ali mi se pripremamo i za svijet bez INF-a – rekao je on u obraćanju novinarima poslije sastanka.

 

Stoltenberg je izjavio da su članice Alijanse ponudile doprinose u opremi i trupama koji će povećati “sposobnost NATO-a da brzo i odlučno odgovara na krize u budućnosti”.

 

Stoltenberg je rekao da će saveznici iz NATO-a “zajedno donositi odluke o budućnosti misije” u Avganistanu.

 

On je pozdravio pojačanu fokusiranost EU na pitanje odbrane kao način da se ojača NATO.

 

Stoltenberg je na kraju pozvao na jačanje saradnje u oblastima troškova za odbranu, razvoja novih sposobnosti vojnog saveza i “najpotpunijeg mogućeg učešća saveznika NATO-a koji nisu iz EU”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *