EK predložila budžet EU za 2020.

Svijet

Evropska komisija predložila je da budžet Evropske unije za 2020. godinu iznosi 168,3 milijarde evra.

 

Kao prioritetne oblasti finansiranja u narednoj godini izdvojene su konkurentna ekonomija, mladi, jačanje bezbjednosti i solidarnosti i borba protiv klimatskih promjena.

 

“Nacrt EU budžeta za 2020. godinu je posljednji prijedlog budžeta Junkerove komisije. Cilj mu je da nastavi podršku EU prioritetima kao što su radna mjesta, ekonomski rast, mladi, klimatske promjene, bezbjednost i solidarnost, ali i da pripremi tranziciju na novi budžetski ciklus”, izjavio je evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger.

 

U Evropskoj komisiji navode da je čak 21 procenat predloženog budžeta namijenjen rješavanju pitanja klimatskih promjena.

 

Više od 83 milijarde evra trebalo bi da ojača ekonomski rast u EU i bude podrška mladima u 2020. godini

 

Kada je riječ o bezbjednosti i solidarnosti u Evropskoj komisiji navode da je novac iz EU budžeta namijenjen kako za potrebe unutar EU, tako i šire.

 

Predviđeno je finansiranje Fronteksa, Evropskog civilnog mehanizma za odbranu, dalji razvoj i jačanje sistema Šengena, kao i pomoć narodu Sirije.

 

Prijedlog EU budžeta za 2020. godinu sedmi je i posljednji u okviru dugoročnog 2014-2020 EU budžetskog plana.

 

Naredni dugoročni budžetski plan EU odnosi se na period od 2021-2027 i predstavljen je od strane Evropske komisije 2018. godine.

 

Prema EU procedurama, nacrt budžeta za 2020. godinu, kao i dugoročni EU budžet za narednih sedam godina, biće predmet pregovora između zemalja članica i novog saziva Evropskog parlamenta.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *