Putin suspendovao nuklearni sporazum sa SAD

Svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se suspenduje Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata, prenosi RT.

 

“Obustaviti Sporazum između Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) i Sjedinjenih Američkih Država o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, potpisanog u Vašingtonu 8. decembra 1987. godine”, navodi se u Službenom dokumentu objavljenom na zvaničnoj internet stranici za pravne informacije.

 

Američki predsjednik Donald Tramp je početkom godine saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz ovog pakta i optužio Rusiju da narušava INF, što je Moskva demantovala.

 

“Sputnjik” podsjeća da je Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan 8. decembra 1987. godine, tokom posjete tadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu.

 

Sporazum je prvo obuhvatao klasu raketnog naoružanja dometa od 500 kilometara do 1.000 kilometara i od 1.000 do 5.500 kilometara, uključujući rakete “R-12” i “R-14”, koje je SSSR 1962. godine razmjestio na Kubi.

 

Putin je u februaru najavio da će obustaviti učešće Rusije u sporazumu nakon iznenadne odluke Vašigntona da se povuče iz sporazuma.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *