Glavni tužilac SAD negirao veze sa Rusijom

Svijet

Američki državni tužilac Džef Sešens izjavio je da se nije sastajao ni sa kim od ruskih zvaničnih lica, niti je sa njima razgovarao o izborima. Ranije se u Washington Postu pojavila informacija da je bilo kontakata između Sešnsa i Sergeja Kisljaka.

“Nemam pojma odakle dolaze ove neosnovane optužbe. To nije istina“, izjavio je Sešens, prenosi AP.

Međutim, iz američke vlade je potvrđeno da se Sešens sastao se sa ruskim ambasadorom dva puta tokom predsjedničke kampanje Donalda Trampa prošle godine.

Ministarstvo pravde potvrdilo je da se Sešens, koji je u to vrijeme bio senator, sastao sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom kao član odbora Senata za oružane službe, prenosi danas BBC, dodajući da se Sešens sastao sa više od 25 stranih ambasadora tokom godine.

Liderka demokratske manjine u Donjem domu Kongresa Nensi Pelozi optužila je Sešensa da je “lagao pod zakletvom” i zatražila njegovu ostavku.

Druge demokrate pozvale su Sešensa da se povuče iz istrage koju vodi FBI – a koju on nadzire u svojstvu javnog tužioca – o navodima u vezi sa miješanjem Rusije u američke predsjedničke izbore.

Vijest o Sešensovim kontaktima sa ruskim ambasadorom pojavila se neposredno nakon što se kongresni odbor saglasio o pokretanju istrage o ruskoj umiješanosti u kampanju, pri čemu će obavještajna komisija Donjeg doma ispitati kontakte Trampovog predizbornog tima s Moskvom.
Tokom saslušanja u Kongresu povodom potvrde Sešensovog imenovanja na funkciju javnog tužioca, na pitanje šta bi uradio ako bi postojao dokaz da je neko iz Trampovog predizbornog tima bio u kontaktu sa Rusijom, on je odgovorio da “za takve aktivnosti ne zna”.

Ranije je Washington Post, pozivajući se na izvore u Ministarstvu pravde SAD, objavio da se prošle godine za vrijeme predizborne kampanje Sešrns dva puta sastajao sa ambasadorom Rusije u Sjedinjenim Državama Sergejem Kisljakom. Prema podacima tog lista, Sešrns, kao senator iz Alabame, sastajao se sa Kisljakom u julu i septembru 2016. godine — u periodu koji američke specijalne službe smatraju „vrhuncem ruske hakerske kampanje“, čiji cilj je bio da se utiče na predizbornu trku.

Kako navodi list, tokom rasprave u Senatu prije nego što je bio imenovan na funkciju generalnog tužioca Sešens je prikrio informaciju da se sastajao sa Kisljakom, izjavivši da nije imao nikakve kontakte sa predstavnicima Rusije, prenosi Sputnjik.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *