Zbog štrajka saobraćaj u Parizu blokiran, Makron se sastaje sa ministrima

Svijet

Francuski predsjednik Emanuel Makron sastaće se danas sa ministrima koji rade na reformi penzionog sistema, koja je izazvala masovni štrajk u cijeloj zemlji i blokirala ključne transportne usluge.

 

Saobraćaj u Parizu i danas je paralisan, a u podzemnoj željeznici saobraćaju samo dva voza bez mašinovođa. Željeznička mreža SNCF saopštila je da danas saobraća svaki šesti brzi voz.

 

Štrajk, koji je počeo 5. novembra zbog reforme penzionog sistema, podsjeća na štrajk 1995. godine kada je nakon tri sedmice masovnih protesta Vlada morala da izmjeni socijalnu politiku.

 

Premijer Eduar Filip kaže da se Vlada neće odreći najavljenih reformi.

 

– Ako danas ne provedemo dalekosežne, ozbiljne i progresivne reforme, onda će sutra uslijediti mnogo brutalnije – rekao je Filip.

 

Francuski premijer treba da objavi sve detalje reforme koja podrazumjeva spajanje svih postojećih penzionih programa u jedan.

 

Sindikati kažu da će Makronov prijedlog o jedinstvenom penzionom sistemu prisiliti milione ljudi u privatnom i javnom sektoru da rade i nakon što navrše 62 godine, što je sada važeća starosna granica.

 

Vođa sindikata CGT Filip Martinez rekao je da će se štrajk nastaviti sve dok Vlada na povuče plan, piše list “Žurnal du Dimanš”.

 

Tri glavna sindikata radnika željeznice najavili su da će sutra biti intenziviran štrajk.

 

Sindikati su najavili novi talas masovnih demonstracija u utorak, 10. decembra, a očekuje se da će se nastaviti problemi u saobraćaju.

 

Osim radnika štrajku se priključuju i “žuti prsluci” koji su juče ponovo izašli na ulice Pariza, ali i drugih gradova širom zemlje.

 

Na ulice francuskih gradova 5. decembra je izašlo najmanje 800.000 ljudi, što su najveće demonstracije sindikata u proteklih 10 godina, podsjeća Frans pres.

 

Turisti u Parizu su razočarani jer je čuveni muzej Luvr djelimično zatvoren za posjetioce zbog štrajka, kao i izložba slika slikara El Greka.

 

Pariska Opera i nekoliko pozorišta otkazali su više nastupa i predstava posljednjih dana, a slična situacija očekuje se i narednih dana.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *