Milionska prevara lijekovima protiv raka u Njemačkoj

Svijet

Njemačka policija u Hamburgu pokrenula je danas, u saradnji sa državnim tužilaštvom, akciju pretresa prostora farmaceutske firme “Citoservis” (ZytoService), kao i više ordinacija ljekara, apoteka, jednu bolnicu, privatne posjede, zbog sumnje u prevare sa lijekovima protiv raka.

 

Radi se o najvećem pretresu ikada sprovedenom u Hamburgu, a u akciji učestvuje više od 420 policajaca i šest tužioca, prenose njemački mediji.

 

“Citoservis” je vodeći proizvođač infuzija koje se koriste u terapiji protiv raka.

 

Portparol tužilaštva za privredni kriminal Lidi Ehtering rekla je da se vodi istraga protiv 14 osoba, među kojima su tri apotekara, devet ljekara i dvije osobe na vodećim pozicijama u preduzeću.

 

Prema njemačkoj televiziji ARD, ova kompanija je podmićivala ljekare.

 

Od januara 2017. godine su pojedini ljekari dobijali od “Citoservisa” novac u visini od više od pola miliona evra, dobijali nepovratne pozajmice, koristili luksuzna vozila i druge pogodnosti, a nekima je kupovana i oprema za ordinaciju.

 

“Citoservis” je zauzvrat od ljekara tražio da pacijentima prepisuju infuzije koje proizvodi ta kompanija.

 

Ehtering kaže da tužilaštvo tereti osumnjičene za podmićivanje, primanje mita i obračunsku prevaru.

 

U terapiji protiv raka ljekari odlučuju koje specijalne apoteke preporučuju pacijentima za kupovinu infuzija sa njihovim receptima.

 

Jedna terapija košta do 100.000 evra.

 

Ovakvi recepti si veoma unosni za apoteke i proizvođače lijekova, pa se u farma-industriji nazivaju i “farmaceutskim zlatom”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *