Milijarder Dejvid Rokfeler preminuo u 101. godini života

Svijet

– Uvek sam bio impresioniran predsednikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svetu i dalekovidim međunarodnim državnikom – govorio je Dejvid Rokfeler

Milijarder Dejvid Rokfeler preminuo je u 101. godini života.

On je rođen 12. juna 1915. godine u Njujorku i najmlađi je od šest sinova Džona Rokfelera juniora, sina Džona D. Rokfelera seniora, osnivača naftne kompanije Standard Oil.

Bio je američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, prema podacima časopisa Forbs, vrednost njegove imovine je oko 2 milijarde dolara.

Dejvid Rokfeler je bio na čelu jedne od najmoćnijih porodica na svetu i nakon smrti svoje braće i sestara je ostao “čuvar” bogatstva i čovek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti.

Sedam transplantacija srca

Dejvid je bio poznat i po tome što mu je sedam puta rađena transplantacija srca.

– Svaki put kad dobijem novo srce, to je kao da mi dah života prostruji kroz telo. Osećam se živ i sa obnovljenom energijom – rekao je Dejvid posle sedme transplantacije srca. On se nadao da će živeti 200 godina.

On je prvu transplantaciju imao 1976. godine nakon dramatične saobraćajne nesreće sa automobilom, što je dovelo do toga da pretrpi srčani udar. Operisan je 24 časa kasnije, a svega nedelju posle toga ustao je i otišao na džoging.

Interesovala ga je i Jugoslavija

Čejsmenheten banka” je prva američka banka koja je posle rata počela da sarađuje s Jugoslavijom i koja je pokazala interesovanje za privredu Jugoslavije. Nakon tridesetogodišnje saradnje, Dejvid Rokfeler je redovno dolazio na ove prostore.

Voleo sam Tita

– Uvek sam bio impresioniran predsednikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svetu i dalekovidim međunarodnim državnikom. Moje kolege u “Čejsmenheten-banci” i ja bili smo duboko dirnuti vešću o njegovoj smrti. On je bio veliki ratni lider, koji je osnovao novu Jugoslaviju u duhu bratstva i jedinstva. Predsednik Tito dao je ogroman doprinos miru u svetu, što će trajati u budućnosti. Za svoju ulogu stvaraoca pokreta nesvrstanih, on je svuda zaslužio poštovanje ljudi, ali će se duboko osećati nedostatak njegove hrabrosti i rukovođenja. Iako je predsednik Tito otišao, nezavisnost, stabilnost i prosperitet Jugoslavije služiće kao živo svedočanstvo o njemu – objavljeno je u knjizi Mire Adanje Polak, koja je s Dejvidom Rokfelerom radila intervju.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *