Turska Aja Sofiji vraća status džamije, Grčka protestuje

Svijet

Grčka je danas odluku Turske da u Istanbulu promijeni status Aja Sofije iz muzeja u džamiju nazvala “nepotrebnom i sitničavom”, te je pozvala na oštrije reagovanje EU zbog istraživačkih aktivnosti Ankare u Sredozemnom moru.

 

– Sa ovim postupkom, Turska je izabrala da prekine veze sa zapadnim svijetom i njihovim vrijednostima. Suočena sa ovom nepotrebnom, sitničavom inicijativom Turske, Grčka razmatra odgovor na svim nivoima – rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis.

 

Sud u Turskoj poništio je krajem prošle sedmice Vladin ukaz iz 1934. godine kojim je Aja Sofija pretvorena u muzej jer je, kako se navodi, nezakonit.

 

Aja Sofija je bila centralno mjesto hrišćanske Vizantije i muslimanskog Osmanlijskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj.

 

Odnosi između Grčke i Turske često su napeti zbog Kipra koji je podijeljen nakon 1974. godine.

 

Administracija kiparskih Grka krenula je u istraživanje za prirodnim gasom nakon čega je Turska pokrenula slična istraživanja u istoj oblasti.

 

Micotakis je naglasio da Evropa jednom za svagda treba da iznese listu određenih postupaka i sankcija protiv zemlje koja teži tome da pravi probleme u regionu i prerasta u prijetnju po stabilnost cijelog jugoistoka Mediterana.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *