Republikanac najavio napad na Sjevernu Koreju?

Svijet

„Zašto bi svijet Kim Jong Unu, uzevši u obzir kako se ponašao dosad, dozvolio da razvije hidrogensku bombu i projektil kojim ju može ispaliti bilo gdje na svijetu?“

Američki republikanski senator Lindsey Graham kaže da je američki napad na Sjevernu Koreju “neizbježan” ako režim Kim Jong Un nastavi po starom.

Graham je, naime, jučer gostovao u BBC-evoj emisiji HardTalk, koja će u cijelosti biti emitirana sutra. Intervju se odvio dan prije nego što je Sjeverna Koreja objavila da je uspješno testirala hidrogensku bombu.

“Sto posto sam siguran da, ako Kim Jong Un nastavi razvijati projektile koji mogu dosegnuti Ameriku, ako diplomatski napori da se takvi potezi zaustave ne uspiju, dogodit će se napad Sjedinjenih Država na sjevernokorejske oružane sustave”, rekao je Graham.

“Rat će završiti potpunim uništenjem sjevernokorejskog režima”

“Pretpostavljam ono najgore – pretpostavljam da mi bacimo jednu bombu, a Kim Jong Un uzvrati vatru prema Južnoj Koreji i možda Japanu. Reći ću vam kako će taj rat završiti. Završit će potpunim uništenjem njegovog režima. Tisuće ljudi mogle bi biti ubijene ili osakaćene”, dodao je Graham.

“Dozvolite da vas nešto pitam: Zašto bi svijet Kim Jong Unu, uzevši u obzir kako se ponašao dosad, dozvolio da razvije hidrogensku bombu i projektil kojim ju može ispaliti bilo gdje na svijetu? Zašto bismo to učinili?”, zaključio je Graham.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *