Kurc proglasio pobjedu, OVP osvojila trećinu glasova

Svijet

Šef diplomatije u odlazećoj vladi, Sebastijan Kurc, proglasio je večeras pobjedu na nacionalnim izborima, zahvaljujući kojoj će postati najmlađi premijer u Evropi.

Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, projekcije ukazuju da je Narodna stranka (OVP) dobila 31,4 odsto glasova. Socijaldemokratska partija (SPO) dobila je 26,6 odsto glasova, a Slobodarska stranka 26,5 odsto.

Kurc je pobjedu proglasio nakon što su preliminarni rezultati, urađeni na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova, pokazali da njegova stranka ima prednost u odnosu na druge stranke.

– Želio bih da formiram stabilnu vladu. Ukoliko to nije moguće, postoje i druge opcije. Planiram da razgovaram sa svim parlamentarnim strankama, ali ću najprije sačekati da svi glasovi budu prebrojani – rekao je za državnu televiziju ORF.

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen najavio je večeras da će, ako rezultati parlamentarnih izbora ostanu kakvi su u ovom trenutku, mandat za formiranje vlade dati Narodnoj partiji (OVP) i njenom lideru Sebastijanu Kurcu.

Na pitanje da li Kurc treba da uđe u koaliciju sa drugom političkom snagom u zemlji, Van der Belen je kazao da će o tome razgovarati sa liderom OVP. Austrijski predsjednik je za agenciju APA kazao da ga je ishod djelimično iznenadio, navodeći da mu je posebno bolno kako je prošla njegova bivša stranka – Zeleni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *