Sebastijan Kurc favorit parlamentarnih izbora u Austriji

Svijet

U Austriji su jutros počeli parlamentarni izbori na kojima će oko 6,4 miliona Austrijanaca odlučivati o budućem političkom kursu zemlje.
Građani na parlamentarnim izborima biraju stranke koje će upravljati zemljom u narednih pet godina, a po svemu sudeći Austrija će dobiti vladu desnog centra, koju bi činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (fPO).

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc, koji bi nakon današnjih parlamentarnih izbora, sa svega 31 godine života, mogao biti najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali i najmlađi šef vlade jedne zapadne zemlje, izrazio je nadu da će ishod parlamentarnih izbora omogućiti prave promene.

On je, nakon što je predao svoj glas, u pratnji djevojke Suzane, rekao da se nada da će veliki broj Austrijanaca iskoristiti svoje pravo glasa.

Austrijski kancelar i lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kern glasao je danas nešto poslije 10:30, a u izjavi novinarima bio je veoma kratak i vidno napetiji od ostalih lidera stranaka koji su danas već glasali.

Kern je na biralište izašao sa suprugom Eveline, uz veliko interesovanje medija koji su pokušali da dobiju izjavu. U izjavi je rekao da je veoma optimističan.

Na današnjim parlamentarnim izborima u Austriji zabilježen je i prvi incident, tokom kojeg je jedan penzioner došao na biračko mjesto sa namerom da ga zapali.

Kako je saopštila policija pokrajine Štajerske, psihički poremećeni muškarac starosti 77 godina, došao je u mjestu Hartberg do glasačkog mkesta noseći kanister sa gorivom.

On je gorivo istočio ispred birališta, ali su ga prolaznici spriječili u njegovoj namjeri.

Policija je uhapsila penzionera, a pozvan je i ljekar da ga pregleda, kako bi se ustanovilo da li je bio uračunljiv.

Njegov motiv, ističe policija, bilo je nezadovoljstvo političkom situacijom u Austriji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *