Kako je Praljak unio otrov u sudnicu?

Svijet

Trenutak u kojem je hrvatski osuđenik popio otrov u haškoj sudnici bacio je sjenku na posljednju presudu Tribunala, a ostaje pitanje kako je uopšte unijeta bočica.

Kako kaže jedan od novinara, koji je godinama izvještavao iz Haga, bezbjednosne mjere na ulasku u galeriju su rigorozne, a kamoli na ulasku u sudnicu.

Advokat Branislav Tapušković kaže da je za njega nevjerovatno da se nešto ovako dogodilo, jer je obezbjeđenje posebno rigorozno kada sprovodi optuženike do zgrade suda.

– Za mene je to skoro nemoguće. Ne mogu da objasnim kako je do toga došlo, a biće zanimljivo kako će se to objasniti i do čega će dovesti istraga – rekao je Tapušković.

Takođe, vrijedi istaći da je pored sudnice i prostorija u kojoj borave optuženici sprovedeni iz zatvorske jedinice i da tamo postoji “kontakt sa trećim licima”.

Međutim, advokat Toma Fila koji je često branio osumnjičene na Tribunalu u Hagu, rekao je da bi bilo lako unijeti otrov u sud.

Fila je rekao danas za agenciju AP da je “apsolutno moguće” donijeti otrov u sud u Hagu. On je rekao da je bezbjednosna provjera za advokate i druge sudske službenike “kao na aerodromu”.

– Oni provjeravaju metalne predmete kao što su kaiševi, metalni novac, cipele i oduzimaju mobilne telefone – rekao je Fila i dodao da pilule i male količine tečnosti ne bi bili registrovani.

Kako kaže, postoje kontrole prilikom ulaska u sudnicu, ali ne tako detaljne da bi se otkrila bočica.

– Nema detaljnog pregleda cijelog tijela, pogotovo kada na to ne upućuju neke indicije da bi trebalo da ih bude – rekao je Mikuličić.

Kako se navodi, Praljak je, na primjer, bez problema mogao da bočicu sa otrovom unese u cipeli. Na pitanje ko bi mogao da mu dostavi otrov u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu advokat Mikuličić kaže da svaki zatvorenik ima pravo na posjete i to rodbine, prijatelja, advokata i novinara, ali da u pritvor niko osim advokata ne može da uđe sa torbom.

– Ako je riječ o ovakvoj supstanci, to mu je lako mogao donijeti bilo ko, ako je riječ o predmetu koji ne reaguje na rendgenu. Ako je zaista riječ o otrovu, to je nemoguće otkriti – kaže on.

B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *