Američki specijalci stigli u Banjaluku, slijedi “Odgovor na kriznu situaciju 2”

Aktuelno

Pripadnici Specijalnih snaga SAD stigli su danas popodne sa opremom i naoružanjem na aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke, odakle će biti transportovani na vojni poligon za obuku na Manjači.

Ambasada SAD u BiH najavila prije nekoliko dana državnim institucijama BiH dolazak 70 pripadnika Specijalnih snaga SAD (Special operation command Europe)koji će učestvovati u pokaznoj vježbi “Odgovor na kriznu situaciju 2” (Crisis response 2).

Vježba koju će izvesti samo pripadnici specijalnih jedinica SAD treba da posluži kao pripremna demonstracija za vježbu “Jackal stone 2017”. Tokom vježbe će pripadnicima bezbjednosnih službi BiH biti demonstrirane procedure za planiranje specijalnih operacija, kontrola vježbe, razmjena obavještajnih podataka, kao i taktičko postupanje kao odgovor u slučaju kriznih situacija.

Vježba će biti održana tako što će pripadnici Specijalnih snaga SAD, pozicionirani na Manjači, simulirati dešavanja vezana za Područnu kancelariju Ambasade SAD u Banjaluci i simulirati talačku krizu na poligonu u Zalužanima.

Cilj vježbe u kojoj će učestvovati pripadnici specijalnih jedinica MUP-ova Republike Srpske i Federacije BiH, agencija SIPA i OBA, kao i Oružanih snaga BiH je da se omogući efikasno zajedničko djelovanje i saradnja snaga SAD i BiH tokom kombinovane zajedničke vježbe “Jackal stone 2017”.

Iz MUP-a RS je potvrđeno da je području grada Banjaluke i okoline od danas do 18. novembra planirana pokazna vježba američkih vojnih snaga odgovora na kriznu situaciju.

-Dio vježbe biće održan u samom centru grada, a vježba će biti izvedena u različitim vremenskim periodima tokom tih pet dana, što podrazumijeva i veće prisustvo američkih vojnika i njihove opreme na ovom području, navedeno je iz MUP-a RS.

Istinito

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *