SRNI i RTRS-u 4,8 miliona subvencija iz budžeta

Društvo

I ove godine Vlada Republike Srpske sufinansiraće rad javnih medija – Novinske agencije SRNA i Radio-televizije RS (RTRS), sa gotovo pet miliona maraka.

 

Odlukom o rasporedu sredstava, Vlada RS dodijelila je subvencije javnim medijima u ukupnom iznosu od 4.800.000 KM i to Novinskoj agenciji SRNA 1,8 miliona (150.000 KM mjesečno) i RTRS-u u iznosu od tri miliona maraka.

 

Ovim je nastavljena praksa finansiranja javnih medija direktno iz budžeta kao i prethodnih godina, uprkos činjenici da RTRS ubire RTV taksu.

 

 

Prema Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta, u 2017. godini Vlada Republike Srpske je medijima doznačila preko četiri miliona konvertibilnih maraka. Više od 90 odsto tih sredstava, ili 3.773.875 maraka, dobili su novinska agencija SRNA i javni servis RTRS, kao “Subvencije javnim nefinansijskim subjektima medijima”. Ostatak od 300.000 maraka podijeljen je komercijalnim medijima, takođe kao “Subvencije nefinansijskim subjektima medijima”.

 

U budžetu za 2018. godinu, sredstva za medije su bila veća za skoro million konvertibilnih maraka, pa je na subvencije javnim medijima potrošeno 4.8 miliona, koliko je planirano i za ovu godinu.

 

Uprkos milionskim subvencijama i činjenici da RTRS godišnje prihoduje od marketinga i RTV takse oko 23 miliona KM, rejting Javnog RTV servisa iz godine u godinu je sve lošiji, kao i gledanost njegovog informativnog i cjelokupnog programa, u odnosu na komercijalne medije.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *