Migrantska kriza u Bihaću ne jenjava

Društvo

Na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše u prihvatnim centrima se nalazi oko 3.500 migranata, a procjenjuje se da ih je oko 2.500 neregistrovanih, odnosno van centara.

 

Zbog loše bezbjednosne situacije i nereagovanja države, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas će se zaputiti ka Sarajevu kako bi se obratio medijima. Konferencija za novinare biće održana u hotelu Bosnia s početkom u 12 sati, a tema je jedna – migrantska kriza.

 

MUP Unsko-sanskog kantona od danas je ograničio kretanje migrantima u gradu, a kako je naredila Operativna grupa za koordinisanje aktivnost i nadzora nad migrantskom krizom u USK.

 

Tražili su da se migrantima zabrani okupljanja na javnim mjestima, posebno u blizini obrazovnih ustanova kao i prosjačenje i sve vrste društveno neprihvatljivog ponašanja.

 

– Kao što vam je poznato, Grad Bihać već dvije godine pod konstantnim je pritiskom ilegalnih migranata, a građani Bihaća ostavljeni su sami, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. U Bihaću se nalazi nekoliko hiljada migranata o kojima brine samo Grad Bihać, Crveni krst i međunarodne organizacije, a svakim danom u Bihać pristiže po nekoliko stotina novih migranata. Ministarstvo bezbjednosti BiH i nadležne državne institucije nisu provele niti jedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH.

 

Dolaskom zime humanitarna, bezbjednosna i epidemiološka situacija u Bihaću postaje alarmantna – poručio je Fazlić.

 

Bezbjednosna situacija takođe je narušena. MUP USK svakodnevno interveniše zbog tuča koje završe ranjavanjem, a neke i smrtnim ishodom.

 

Građani Bihaća se pribojavaju za svoju bezbjednost jer su tokom prethodne zime imali povećan broj provala u kuće, krađa i slično.

 

– Ovim putem Vas molimo da prisustvujete zakazanoj konferenciji za medije i na taj način pomognete da još jednom skrenemo pažnju na ovaj problem – navodi se u pozivu Gradske uprave Bihaća.

 

Operativna grupa je zabranila objektima “Bira” i “Miral” produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranta što bi značilo da će, ukoliko se ova naredba realizuje, oko 2.000 migranata ostati bez smještaja. Zatražili su i od Ministarstva bezbjednosti BiH da migrante prebaci na novu lokaciju ili da ih smjeste u Salakovac i Ušivak.

 

Na dosadašnje višemjesečne apele Krajine, vlasti na državnom i entiteskom niovu su se oglušile.

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *