U Banjaluci počinje velika akcija pomoći ugroženim

Društvo

Od jučerašnje sjednice imamo devet novih slučajeva koji su vezani za Banjaluku, iako nisu svi iz nje – izjavio je gradinačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

 

– I dalje imamo jedno aktivno mikro žarište iz koga su sva registrovana lica, a raste broj osoba pod nadzoromo i koji su u kućnoj izolaciji. Ono što bi bila najbolja vijest ovih dana je da, ako u narednih 24 sata ne bude promjene, možemo raći da se nulti klaster nalazi pred gašenjem. Znate da su nulti oboljeli prije 14 dana registrovani i to period inkubacije. Prvi slučaj je odmah presječen kada su đaci i nastavnici OŠ Branko Ćopić vraćeni kući. Poslije toga je urađena dezinfekcija i jedno odjeljenje je upćeno u kućnu izolaciju i ona je pri isteku. Ukoliko on u narednih 24 sata bude miran imali bi najbolju vijest, a to je da se blagovremenim regaovanjem uspjelo presjeći šrenje virusa u nultim klasteru. Opreza radi sačekaćemo još jedna dan, ali lica koja su bila u ovoj kućnoj izolaciji nisu imali zdravstvenih problema ili registrovanog virusa ove vrste – kazao je Radojičić.

 

Od juče po novoj mjeri, Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj javili su se 101 zajednica etažnih vlasnika, a pozivamo da se jave i ostale i da informišu Gradsku upravu šta su preduzeli.

 

– Ove zajednice su preduzeli mjere dezinfenkcije i niko od njih nije prijavio da ima komšije kojima treba pomoć u svakodnevnim nabavkama što je dobra vijest – kazao je on.

 

Dodao je da se od jutros je na snazi novi redukovani režim saobraćaja.

 

– Upozoravmo to što nema nastave i ljudi ne rade, da ne treba da se organizuju žurke, roštilji i slično. Svrha ograničenja je da se spriječe javna okupljanja tako da građani ne treba da idu na Banj brdo u grupama. Ova mjera je uvedena da se spriječe okupljanja – istakao je on.

 

Najavljeno je da sutra počinje akcija “Niste sami” koja treba da omogući da svi dobiju potrebnu pomoć.

 

Na broju 065/010-203 starije osobe, trudnice i sve ranjive kategorije, koje nemaju mogućnosti da im se dopremi sve što im je potrebno, mogu potražiti pomoć.

 

Isporuka će biti šest dana po gradskom i prigradskim mjesnim zajednicama. Građani u dostavi dobijaju fiskalni račun i mogu platiti gotovinom i karticom.

 

– Ono čime možemo početi je 40 vozila, i više od 1.000 isporuka dnevno. Kako bi se onemogućila zloupotreba, MUP ćemo dostaviti spisak vozila koja će učestvovati. Sada se trudimo da se ovim osobama u dostavu mogu uključiti i lijekovi kako ne bi morali izlaziti – izjavio je Boris Tonić, direktor servisa “Ceger”.

 

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović je rekla da se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 1169 lica u kućnoj izolaciji po rješenju inspektora nalazi se 256 lica.

 

-U protekla 24 časa u Domu zdravlja pregledano je 158 pacjenta sa respiratornim tegobama. Sva lica koja se nalaze u kućnom nadzoru i u kućnoj izloaciji su dobrog zdravstvenog stanja ili imaju blaže respiratorne tegobe. Večeras u ponoć prestaje karantina za učenike i nastavnike OŠ Branko Ćopić . Svi su dobrog zdravstvenog stanja i nemaju respiratornih tegoba tako da oni od sutra nisu pod zdravstvenim nadzorom–kazala je ona.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *