CCI: Najlošiji rezultati Narodne skupštine i Vlade RS

Društvo

Narodna skupština RS i Vlada RS su u prvih devet mjeseci ove godine imali loše rezultate rada, najlošije u poređenju sa prethodnim višegodišnjim periodom, tvrdi u Centrima civilnih incijativa.

Kada je u pitanju zakonodavna vlast, nije održana nijedna posebna sjednica o pitanjima važnim za život građana, dok su umjesto ostavki ministara u Vladi RS, kod kojih su utvrđene nepravilnosti u radu, ostavku pod pritiskom podnijeli glavni revizor i njegov zamjenik.

Ovo su ključni zaključci istraživanja koje je od početka godine sproveo CCI. Utvrdili su da izvršna vlast u RS nije popravila svoju produktivnost, te da je u prvih devet mjeseci ove godine, Vlada RS u realizaciji zakona ostvarila najlošiji rezultat u posljednjih sedam godina.

Ocijenili su i da krajnje zabrinjava hronična nelikvidnost budžeta i njegova zavisnost o zaduživanju.

“Plan je da se u 2017. godini za otplatu dugova izdvoji više od 650 miliona KM ili nešto preko 20 odsto budžeta, a u 2018. godini čak 920 miliona”, kazao je Željko Ninković iz CCI.

Kada je u pitanju transparentnost, u CCI upozoravaju da je ona na niskom nivou, te da za deset godina istraživanja, zapisnike sa nekih sjednica Vlade RS nisu uspjeli dobiti ni poslije više pokušaja.

Analiza rada Narodne skupštine RS je pokazala da im je do kraja godine ostalo da usvoje skoro tri puta više zakona nego što ih je usvojila u prvih devet mjeseci zajedno.

Sa druge strane, najveći dio skupštinskog budžeta i dalje odlazi na lična primanja zaposlenih, oko 6,6 miliona KM, dok su grantovi poslaničkim klubovima planirani u iznosu od 500.000 KM.

“Evidentna je i vulgarizacija skupštinskog prostora, a vršioci najvažnijih funkija ne shvataju potrebu čuvanja digniteta najviših institucija vlasti”, istakli su u CCI.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *