SIPA oduzela drogu vrijednosti veće od 10 miliona maraka

Hronika

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) su tokom prošle i početkom ove godine oduzeli rekordnu količinu droge čija vrijednost na narko-tržištu iznosi više od 10 miliona maraka.

 

Pronalaskom čak 600 kilograma skanka u Gradiški, vrijednog oko četiri miliona maraka, SIPA je još jednom pokazala da se najozbiljnije uhvatila u koštac sa borbom protiv nelegalne trgovine narkoticima na području BiH.

 

Podsjetimo, policija je u noći između četvrtka i petka na graničnom prelazu Gradiška zaustavila kamion privatne firme iz Bugojna, a koji je prema carinskim deklaracijama prevozio obuću iz BiH u Njemačku. Međutim, saradnjom s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom inspektori SIPA su imali informaciju da će se u ovom kamionu nalaziti veća količina skanka. Pregledom kamiona u kutijama je prvo nađeno oko 350 kilograma ove droge.

 

Međutim, kako Srpskainfo saznaje, inspektori su tokom petka detaljno pregledali kompletan kamion, kao i svu robu koja se nalazila u njemu, te su pronašli još 250 kilograma skanka. Tom prilikom uhapšena su dva vozača kamiona, a oni su se tokom kriminalističke obrade branili ćutanjem.

 

Poslije kriminalističke obrade oni su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, a poslije ispitivanje postupajući tužilac će donijeti odluku o prijedlogu za pritvor za njih dvojicu.

 

Ova akcija se nastavlja i dalje, a inspektori SIPA rade na tome kako bi utvrdili koje je konačno odredište bilo gdje je trebala biti prevezena droga, kao i to ko stoji iza ove pošiljke.

 

U SIPA su nam potvrdili da su tokom prošle godine imali 16 operativnih akcija koje su se odnosile na borbu protiv trgovine opojnim drogama, a neke od najznačajnih su akcije „Petrol line“, „24“ i „Damar“.

 

– Prilikom realizacije ovih akcija uhapsili smo 48 osoba. U pomenutim akcijama, radi se o presjecanju lanaca krijumčarenja velikih količina opojne droge sa područje Crne Gore u BiH, a zatim i dalje u zapadnoevropske zemlje – istakli su u SIPA.

 

Oni su se pohvalili i da su otkrili veliku laboratoriju za uzgoj marihaune u vještačkim uslovima, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 200.000 maraka.

 

Svakako najveća akcija tokom prošle godine je bila ona kodnog naziva „24“, u kojoj je SIPA u BiH zaustavila kamion crnogorskih registarskih oznaka i u njemu pronašla čak 900 kilograma skanka. Poslije nje slijedi pomenuta „Petrol line“, kada je u kamionu hrvatskih registarskih oznaka nađeno 665 kilograma marihuane.

 

Stručnjaci za bezbjednost sa kojima smo razgovarali ističu da je u borbi protiv droge SIPA u prošloj godini ostvarila rezultate na kojima bi im pozavidjele bezbjednosne agencije mnogo većih zemalja.

 

– U njihovom radu vidi se da su posvetili borbi protiv droge i to je svakako dalo ove vrhunske rezultate. Za samo 13 mjeseci zaplijenili su više od 2,5 tone marihuane i skanka, što je rezultat za svaku pohvalu. Osim skanka, SIPA je u ovom periodu oduzela i značajne količine drugih opojnih droga – kaže naš sagovornik.

 

Prema njegovim riječima, svakako treba istaći da je, osim toga što će odgovorni biti procesuirani, velika stvar i što je ta droga sklonjena sa ulica u BiH.

 

– Ovim akcijima SIPA je zadala ozbiljan udarac kriminalnim grupama u regionu koje se bavi trgovinom narkoticima – zaključio je stručnjak za bezbjednost sa kojim smo razgovarali.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *