PDP traži ukidanje cenzusa na dječiji dodatak

Politika

PDP traži ukidanje materijalnog osnova za cenzus na dječiji dodatak jer se on negativno odražava na natalitet u Republici Srpskoj, a tim pravnika ove stranke priprema prijedlog novog zakona o dječijem dodatku u Srpskoj, rečeno je danas na konferenciji za novinare PDP-a u Banjaluci.

 

Navodeći da trenutno dodatak za drugo i četvrto dijete iznosi nešto manje od 40 KM, a za treće nešto manje od 80 KM, predsjednik Savjeta za demografiju PDP-a Olivera Nedić rekla je da je povećanje cenzusa za oko 10 KM ispod svakog dostojanstva, te navela da svako dijete u Srpskoj treba da dobije minimalno 100 KM.

 

– Ovu inicijativu pokrenulo je Udruženje porodica sa četvoro i više djece krajem 2015. godine i prikupljeno je oko 11.500 potpisa – navela je Nedićeva.

 

Nedićeva ističe da pitanja demografske politike moraju biti sistematizovana da bi odgovori bili adekvatni, te da bi porodica odlučila da se proširi ili da dobije prvo dijete.

 

Prema njenim riječima, PDP smatra da je “nedopustivo da se sadašnja vlada samo deklarativno određuje prema ovom pitanju, a da nema konkretnih mjera”.

 

Predsjednik Foruma žena PDP-a Banjaluka Dijana Ješić kaže da je Zakon o dječijem dodatku u Srpskoj usvojen kada je na vlasti bila vlada PDP-a i da žele da isprave ono u čemu su griješili.

 

– Vrijeme je da se riješi ovaj problem – istakla je Ješićeva, navodeći da tim pravnika ove stranke priprema prijedlog novog zakona o dječijem dodatku.

 

Ona smatra da Republika Srpska treba da slijedi primjer Srbije i Mađarske kada je riječ o ovom pitanju.

 

Konferenciji za novinare prisustvovao je i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *