Ljubić pozvao Hrvate na mobilizaciju do rješenja hrvatskog pitanja u BiH

Politika

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić tvrdi da Hrvatska Republika Herceg-Bosna nije ugašena niti je napuštena.

Ljubić je čestitao 23 godine od osnivanja HRHB i hrvatskom narodu poručio da je Herceg-Bosna danas aktuelnija nego ikada u posljednjih 20 godina.

Herceg-Bosna je, kaže Ljubić, aktuelna ne samo kao inspiracija za borbu za hrvatsku ravnopravnost u BiH, već i kao pravna i politička činjenica.

-Herceg-Bosna je ugrađena u temelje i Federacije BiH i današnje BiH, na osnovu Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako su ti međunarodni sporazumi prekršeni na štetu Hrvata, mi politički predstavnici Hrvata, imamo političko utemeljenje da tražimo rješenja za uređenje države po mjeri tri konstitutivna naroda, smatra Ljubić.

On tvrdi da, ako za to nema volje niti spremnosti kod partnera iz druga dva naroda, onda Hrvati u skladu sa međunarodnim pravom imaju pravo da traže vraćanje na stanje prije sklapanja tih sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

-Pozivam sve članove Hrvatskog narodnog sabora i naš narod na mobilizaciju do rješenja hrvatskog pitanja u BiH, jer je to i pitanje opstanka same BiH u ovim granicama, kazao je Ljubić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *