Dodik: Zaključci NSRS nisu usvojeni da bi ih PIK odbacivao ili prihvatao

Politika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila zaključke da bi ih Upravni odbor Savjeta za provođenje mira odbacivao ili prihvatao, jer Savjet za provođenje mira nije tijelo koje je uopšte predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti Ustavom BiH.

 

– Zaključke je usvojila Narodna skupština Republke Srpske, koja iz svih važećih propisa crpi mogućnost i pravo da ih usvoji. Savjet za provođenje mira je samoorganizovano tijelo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je riječ o tijelu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu i aktima – rekao je Dodik upitan da prokomentariše izjavu ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira koji su odbacili zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

 

Da je njihovo organizovanje potpuna pravna besmislica, istakao je Dodik, još tada, 1995. godine upozorila je Paulina Nevil Džons, tadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, na konferenciji u Londonu, kada se ovo tijelo i samoosnovalo.

 

– „Svi su znali da je riječ o podvali“, tako je Paulina Nevil Džons opisala osnivanje PIK-a. Visoki predstavnik ni po Dejtnskom sporazumu, niti po rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN nema nikakvu obavezu prema Savjetu za provođenje mira, te stoga smatram da je njihovo djelovanje u prošlosti, pa i ovo danas, mimo Dejotonskog sporazuma i mimo bilo kog pravno obavezujućeg akta – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

 

On je ocijenio da forum ambasadora u okviru Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, koji se u Sarajevu sastaje s vremena na vrijeme, niti ima pravno utemeljenje niti ikakav smisao, posebno ako se uzme u obzir da se bez ikakvog pravnog osnova konastantno upliću u unutrašnja pitanja u BiH, a pozivaju se na očuvanje suvereniteta te iste BiH.

 

– Jasno nam je da je sila na njihovoj strani, ali sila i pravo nisu jedno te isto, i to želim da im poručim i danas. Da bi protumačili Sporazum i Ustav nije nam potreban niko iz međunarodne zajednice, jer iako smo mali za njih i nedovoljno brojni, imamo dovoljno sposobnih ljudi koji na kompetentan način mogu da protumače sve sporazume i odluke – poručio je Dodik.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *