Papa u Čileu: Bol i sramota zbog seksualnog zlostavljanja u crkvi

Svijet

Papa Franjo rekao je danas da osjeća “bol i sramotu” zbog skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem unutar Katoličke crkve u Čileu i zatražio oproštaj tokom posjete ovoj zemlji.

“Ovdje se osjećam obaveznim da izrazim bol i sramotu zbog nepopravljive štete koju su djeci nanijeli pojedini sveštenici Crkve”, rekao je papa u predsjedničkoj palati, što je pozdravljeno aplauzom.

Papa je govorio u prisustvu predsjednika Mišel Bašelet, ostalih čileanskih visokih zvaničnika, biskupa i stranih diplomata.

Poglavar Katoličke crkve je rekao da se slaže sa biskupima da je ispravno da se zatraži oproštaj i učini sve da se podrže žrtve, te da se svi posvete tome da se takve stvari više ne ponove.

Katolici su bili uznemireni kada je Franjo 2015. godine imenovao biskupa Huana Barosa na čelo dioceze Osorno u južnom dijelu Čilea.

Baros je bio optužen da je štitio svog bivšeg mentora, sveštenika Fernanda Karadimu, koga je vatikansko istražno tijelo 2011. godine proglasilo krivim za višegodišnje zlostavljanje dječaka tinejdžera.

Karadima je demantovao optužbe, a Baros je rekao da mu nije poznato da je sveštenik počinio nešto loše.

Ovaj skandal je imao veliki odjek u Čileu, gdje se broj građana koji se izjašnjavaju ka katolici smanjio na 45 odsto u anketi sprovedenoj prošle godine sa 74 odsto 1995. godine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *