SAD da se uzdrže od preduzimanja akcija

Svijet

Lideri Britanije, Njemačke i Francuske pozvali su SAD da se uzdrže od preduzimanja akcija, koje bi spriječile preostale potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom da nastave s njegovom primenom.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom nakon što je američki predsjednik Donald Tramp saopštio da će se Vašington povući iz sporazuma, britanska premijerka Tereza Mej, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron pozvali su Iran da pokaže uzdržanost i nastavi sa ispunjavanjem svojim obaveza, kao što je saradnja sa inspekcijskim zahtjevima.

Oni su pozvali Vašington da “osigura da strukture (sporazuma) mogu da ostanu netaknute, i da izbjegne preduzimanje akcije, koja ometa sve ostale strane u dogovoru da ga u potpunosti sprovedu”.

Američki predsjednik Donald Tramp prethodno je saopštio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ponovo uvesti sankcije Iranu, i to “najvišeg stepena”. Tramp je upozorio da bi SAD mogle da uvedu sankcije i svakoj državi, koja pomaže Iranu u njegovoj potrazi za nuklearnim oružjem.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *