Stoltenberg očekuje odobravanje prvog godišnjeg programa za MAP

Svijet

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da očekuje da ministri inostranih poslova Sjeveroatlantskog saveza na sutrašnjem ministarskom sastanku odobre BiH da pošalje prvi Godišnji program za početak primjene Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

“Moramo sačekati i vidjeti da li će vlasti BiH iskoristiti priliku. BiH već ima MAP, sada samo pokazujemo da smo spremni da prihvatimo njihov godišnji program, a oni će donijeti odluku da li će to uraditi”, izjavio je Stoltenberg na današnjoj konferenciji za novinare u Briselu.

Prema njegovim riječima, Godišnji program je bitan instrument koji pomaže da BiH sprovede političke, ekonomske i odbrambene reforme.

Godišnji program je lista aktivnosti između BiH i NATO-a u okviru Akcionog plana za članstvo.

Najavljujući sastanak ministara inostranih poslova NATO-a, Stoltenberg je rekao da će im se tokom rasrpave o zapadom Balkanu pridružiti i visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

“Zapadni Balkan je od ključnog strateškog značaja za nas i za EU”, poručio je generalni sekretar NATO-a, ističući da Makedonija napreduje u pravcu da postane 30. članica.

Stoltenberg je rekao da će se ministri inostranih poslova NATO-a tokom sastanka baviti situacijom u Avganistanu i ponašanjem Rusije, sa posebnim osvrtom na Sporazumom o nuklernim projektilima srednjeg dometa.

“NATO se čvrsto zalaže za kontrolu naoružanja kako bi svi bili bezbjedniji. Vodimo dijalog s Rusijom i težimo da popravimo odnose. Ali, kako bi se to ostvarilo neophodno je da se Rusija u potpunosti povinuje međunarodnim obavezama”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, sutra će biti riječi i o Gruziji i Ukrajini, koje se zbog Rusije suočavaju sa bezbjednosnim izazovima.

Stoltenberg je pozvao da bez odlaganja budu oslobađeni mornari i brodovi Ukrajine koje je nedavno zarobila Rusija u Kerčkom prolazu, pozivajući na mir i uzdržanost.

Agencije

Tagged

1 thought on “Stoltenberg očekuje odobravanje prvog godišnjeg programa za MAP

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *